Loša odluka Europske komisije: lijekovi priključeni Općoj upravi za industriju! Svijet

Loša odluka Europske komisije: lijekovi priključeni Općoj upravi za industriju!

Odluka predsjednika Europske komisije da pripoji proizvode za zdravlje te Europsku agenciju za lijekove (EMA) industrijskom sektoru unutar Europske komisije je nazadovanje, ističe francuski časopis “Prescrire” te britanski “British Medical Journal” (BMJ). Označavajući to kao “nerazumljivi korak unazad”, ova “odluka da politika lijekova i EMA nanovo potpadnu pod Opću upravu za industriju i poduzetništvo je ogromno razočarenje te izaziva negodovanje svih onih koji u Europi prioritet daju javnom zdravlju”.

 

Odluka predsjednika Europske komisije da pripoji proizvode za zdravlje te Europsku agenciju za lijekove (EMA) industrijskom sektoru unutar Europske komisije je nazadovanje, ističe francuski časopis “Prescrire” te britanski “British Medical Journal” (BMJ).

Označavajući to kao “nerazumljivi korak unazad”, ova “odluka da politika lijekova i EMA nanovo potpadnu pod Opću upravu za industriju i poduzetništvo je ogromno razočarenje te izaziva negodovanje svih onih koji  u Europi prioritet daju javnom zdravlju”, piše u pismu koje je predsjedniku Komisije, Jean-Claude Junckeru uputila Fiona Godlee, glavna urednica BMJ-a te Bruno Toussaint, direktor “Prescrire-a”.

Oni u tom pismu pod naslovom “Lijek nije roba…” podsjećaju na odluku njegovog prethodnika iz 2009., José Manuel Barroso-a da “konačno” radije pripoji proizvode za zdravstvo (lijekove i medicinske proizvode) te Europsku agenciju za lijekove (EMA) Općoj upravi SANCO (Zdravlje i potrošači, franc. Santé et Consommateurs) a ne Općoj upravi za industriju, što su svi pozdravili.

Tadašnje pripojenje, “koje je dugovremena bilo zahtijevano” je “najbolja garancija za područje gdje je prioritet dan javnom zdravlju i pacijentima, a ne interesima industrije i kratkoročnom gospodarstvu”. Autori pisma upozoravaju Junckera: “Približiti još više EMA-u tvrtkama predstavlja rizik za zaštitu zdravlja europskih građana”.

 

IZVOR: Le Quotidien du Pharmacien, 17/09/2014

PRIPREMIO: Prof.dr.sc. Siniša Tomić

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..