Mogu li čajevi od kamilice biti opasni? Previsok sadržaj alkaloida u mnogim vrstama čaja Svijet

Mogu li čajevi od kamilice biti opasni? Previsok sadržaj alkaloida u mnogim vrstama čaja

Čajevi od kamilice iz drogerija i samoposluživanja mogu biti opasni!
Do ovog zaključka je došao TV magazin za korisnike WISO, u emisiji njemačke televizije (ZDF). Urednici emisije su dali ispitati 15 čajeva od kamilice i 15 čajeva od komorača uzorkovanih iz samoposluživanja, diskonta, drogerija i ljekarni u Njemačkoj na prisustvo pirolizidinalkaloida (PA). Rezultati su bili značajno porazni za čajeve od kamilice: 10 od 15 uzoraka je sadržavalo ove štetne biljne tvari, dijelom i u visokim dozama.

 

Čajevi od kamilice iz drogerija i samoposluživanja mogu biti opasni!

Do ovog zaključka je došao TV magazin za korisnike WISO, u emisiji njemačke televizije (ZDF). Urednici emisije su dali ispitati 15 čajeva od kamilice i 15 čajeva od komorača uzorkovanih iz samoposluživanja, diskonta, drogerija i ljekarni u Njemačkoj na prisustvo pirolizidinalkaloida (PA).

Ovi sekundarni biljni sastojci se normalno nalaze u biljnim vrstama glavočika (Asteraceae) poput kamilice (Matricaria chamomila) i podbjela (Tussilago farfara). Sumnja se da su u velikim količinama pirolizidinalkaloidi toksični i kancerogeni.

Međutim, prvo dobra vijest: u čajevima od kamilice triju proizvođača koji se prodaju ekskluzivno u ljekarnama, PAs nisu nađeni. Njemački Savezni institut za istraživanje rizika (BfR) je već više puta upozoravao na previsoki sadržaj PA-sa u pojedinim biljnim čajevima i pozvao proizvođače na smanjenje sadržaja ovih tvari.

Po nekima one potječu iz ciljanog uzgoja same ljekovite biljke, po drugima, potječu uslijed načina berbe. Sukladno WISO-u, pirolizidinalkaloidi se često ne nalaze u ljekovitoj biljci, već u slučajno usput pobranom korovu poput kostriša (Senecio jacobaea).

Čajevi od komorača su u istraživanju WISO-a su imali relativno dobre rezultate. Niti u jednoj ispitanoj vrsti čaja nisu dokazani alkaloidi.

Rezultati su bili značajno porazni za čajeve od kamilice: 10 od 15 uzoraka je sadržavalo ove štetne biljne tvari, dijelom i u visokim dozama.

Sukladno BfR-u, visoke doze PAs mogu biti opasne za djecu, trudnice i dojilje. Institut je stoga već prošle godine potaknuo proizvođače na bolju kontrolu sadržaja pirolizidinalkaloida u proizvedenim serijama čajeva te na istragu o uzrocima, ukoliko se nađu visoke vrijednosti.

 

IZVOR: Pharmazeutische Zeitung online, 29/04/2014

PRIPREMIO: Prof.dr.sc. Siniša Tomić

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..