Predsjednica FIP-a iznijela viziju ljekarničke struke tijekom otvorenja 75. Svjetskog kongresa farmacije Svijet

Predsjednica FIP-a iznijela viziju ljekarničke struke tijekom otvorenja 75. Svjetskog kongresa farmacije

75. Svjetski kongres farmacije svečano je otvoren 29. rujna 2015. godine u Düsseldorfu.
Na svečanosti otvorenja, predsjednica FIP-a Carmen Peña u svom inauguracijskom govoru pozvala je farmaceute diljem svijeta da farmaceutskoj struci osiguraju relevantnost i djelotvornost u pružanju odgovora na potrebe svjetske zajednice u sadašnjosti i budućnosti.

 

Pomak naprijed pružit će plan „Dva puta dva“, opisan na svečanosti. Zamišljen je na principu dvije aktivnosti na dvije razine: djelovanje u cilju profesionalnog razvoja, te promicanje i zagovaranje interesa struke- oboje na razini pojedinca i zajednice.

U središtu plana su:

+ ljudi (pacijenti i zdravstveni stručnjaci),

+ usluge (javno zdravstvo i klinčka farmacija) i

+ održivost (u smislu pristupa, korištenja i odlaganja lijekova).

 

Posebna je pažnja skrenuta na ulogu ljekarnika u poticanju i ohrabrivanju žena, koje imaju istaknuto mjesto u zdravstvenoj skrbi. Dr. Peña navela je kako upravo žene najčešće posjećuju ljekarnu u ime članova obitelji, podučavaju vlastitu djecu o važnosti brige o zdravlju i higijeni, te su česti pružatelji skrbi. S obzirom na i dalje prisutan problem nejednakosti spolova u mnogim područjima svijeta, žene ponekad nisu u stanju učiniti najbolje za zdravlje onih o kojima skrbe. Stoga, žene bi trebale biti u fokusu kao ključan partner u postizanju cilja odgovorne upotrebe lijekova.

Tema 75. Svjetskog kongresa farmacije bila je Bolja praksa – znanstveno utemeljena i potkrijepljena dokazima. Sudionici iz 111 zemalja svijeta su okupljeni sa zajedničkim ciljem utvrđivanja načina za postizanje poboljšanja i napretka u farmaceutskoj praksi.

 

 

PRILAGODILA: Nives Bebek

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..