Razlog više za zabranu dostave lijekova (kupljenih putem interneta) na kućnu adresu - francuski ljekarnici upozoreni na rekreativne droge od sastojaka prisutnih i u OTC lijekovima Svijet

Razlog više za zabranu dostave lijekova (kupljenih putem interneta) na kućnu adresu - francuski ljekarnici upozoreni na rekreativne droge od sastojaka prisutnih i u OTC lijekovima

Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorava farmaceute i druge zdravstvene djelatnike, pa čak i djelatnike koji rade s mladima, na „Purple Drank“ (ljubičasto piće). Ovo su piće kao rekreativnu drogu kreirali adolescenti starosti od 12 godina na više pa sve do mladih odraslih, a koje se sastoji od kodeina i prometazina (bilo u obliku sirupa, komprimiranih oblika ili drugih peroralnih otopina).

Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorava farmaceute i druge zdravstvene djelatnike, pa čak i djelatnike koji rade s mladima, na „Purple Drank“ (ljubičasto piće). Ovo su piće kao rekreativnu drogu kreirali adolescenti starosti od 12 godina na više pa sve do mladih odraslih, a koje se sastoji od kodeina i prometazina (bilo u obliku sirupa, komprimiranih oblika ili drugih peroralnih otopina).

Nije riječ o novom fenomenu. Još 2013. godine ANSM je po prvi puta skrenula pozornost na isti problem. Međutim, od tada, njegova se uporaba širi i sve češće se uočava među mladima. Prema izvješću Komisije za sedative i psihotropne lijekove iz rujna 2015. godine, "reperske" grupe i sportaši promicali ovaj „pripremljeni napitak“. ANSM apelira na ljekarnike da prijave sve sumnjive zahtjeve, ali i slučajeve ovisnosti ili zlouporabe koji bi mogli dovesti do hospitalizacije.

Fiziološki učinci PURPLE DRANK-a na korisnika su osjećaj blage euforije, popraćeni s poremećajem motorike, letargijom, pospanošću, gubitkom osjeta drugih dijelova tijela. "Super slatka" kombinacija tonika (gaziranog napitka), sirupa za kašalj i gumenih bombona daje primamljivi slatki okus i dugotrajan osjećaj ugode u ustima, što je posebno privlačno osobama koje prvi put koriste. Purple Drank često se koristi u kombinaciji s alkoholom i / ili drugim lijekovima.

Agencija je već 2014. godine upozorila ljekarnike na moguću zlouporabu lijekova protiv kašlja koje sadrže dekstrometorfan, te ponovno upozorava na istu. Nadalje, poziva na najveću budnost i prismotru „bilo koje primjene lijekova koji sadrži derivat opijata ili antihistaminik koji će izgledati sumnjivo, a naročito kod mladih odraslih i adolescenata.“

U travnju 2015.,  Nacionalno udruženje farmaceuta u Francuskoj je izdalo dokument za ljekarnike o rekreativnoj uporabi droga.

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) zbog ovog fenomena poručuju: "Kodein je prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima kombiniranog sastava za liječenje boli, dekstrometorfan je prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima za primjenu kod kašlja, te simptoma gripe ili prehlade. Paracetamol, jedan od najsigurnijih lijekova, nažalost se sve više zlorabi među mladima koji se na društvenim mrežama u video snimkama natječu tko će podnijeti više predozirane količine paracetamola ("Paracetamol challenge"). Iz tog razloga nije naodmet ponoviti- LIJEK NIJE ROBA, stoga apeliramo na Ministarstvo zdravlja, javnost i zdravstvene stručnjake da se u interesu zdravlja građana Hrvatske odlučno suprotstave liberalizaciji prodaje bezreceptnih lijekova i dostavljanju lijekova na kućnu adresu, zbog evidentnog rastućeg javnozdravstvenog rizika u zlorabi spomenutih lijekova kao rekreativne droge, a roditelje i odgajatelje pozivamo da informiraju djecu i mlade o rizicima i opasnostima ovakvog "kemijanja" s lijekovima."

 

 

PRILAGODILA: Maja Osenički, mag.pharm.

IZVOR: Le Quotidien du Pharmacien, HFD

http://www.lequotidiendupharmacien.fr/actualite/article/2016/03/11/alerte-au-purple-drank_236236 ,11/03/2016

 

 

VIŠE INFORMACIJA ZA ZDRAVSTVENE DJELATNIKE:

 

PURPLE DRANK

https://hr.wikipedia.org/wiki/Purple_drank

https://en.wikipedia.org/wiki/Purple_drank

http://www.klinfo.hr/roditelji-3/zdravlje/purple-drank-opasni-koktel-koji-djeca-mogu-napraviti-kod-kuce/

 

KODEIN

slučaju predoziranja mogu se javiti mučnina, povraćanje, sedacija, mioza (suženje zjenice oka) bol u mišićima, usporeni otkucaji srca (bradikardija), niski krvni tlak (hipotenzija), respiratorna depresija i prekid disanja (apneja).

 

Bezreceptni lijekovi koji sadrže kodein registrirani na tržištu RH (HALMED):

 

Caffetin tablete

paracetamolum, propyphenazonum, coffeinum, codeini phosphas sesquihydricus

tableta

Alkaloid-int d.o.o., Ljubljana, Slovenija

Plivadon tablete

paracetamolum, propyphenazonum, coffeinum, codeini phosphas hemihydricus

tableta

Pliva Hrvatska d.o.o., Zagreb, Republika Hrvatska

 

 

DEKSTROMETORFAN


Blago predoziranje dekstrometorfanom može dovesti do simptoma kao što su mučnina, povraćanje, konstipacija, omaglica, pospanost, poremećaji govora, konfuzija, cerebelarni sindrom (nistagmus, ataksija, nekoordinirane kretnje i distonija), midrijaza, hipertonija, sedacija, letargija, tremor, stupor, koma, toksična psihoza, respiratorna depresija i osip na koži. Pojava teških simptoma vjerojatna je kod bolesnika koji je uzeo velike količine (višekratnu dnevnu dozu) i kod mlađe djece koja su uzela dozu iznad 10 mg/kg. U takvim slučajevima, vjerojatni simptomi su hiperaktivnost, razdražljivost, ataksija, euforija i halucinacije, iza kojih slijede koma i respiratorna depresija.

 

Bezreceptni lijekovi koji sadrže dekstrometrofan registrirani na tržištu RH (HALMED):

 

 

Tusifan sirup 1 mg/ml

dextromethorphanum

sirup

Jadran Galenski laboratorij d.d., Rijeka, Republika Hrvatska

Tusifan sirup 3 mg/ml

dextromethorphanum

sirup

Jadran Galenski laboratorij d.d., Rijeka, Republika Hrvatska

Caffetin Cold filmom obložene tablete

paracetamolum, pseudoephedrinum, dextromethorphanum, acidum ascorbicum

filmom obložena tableta

Alkaloid-int d.o.o., Ljubljana, Slovenija

Bisoltussin 2 mg/ml sirup

dextromethorphanum

sirup

Delpharm Reims, Reims, Francuska

Daleron COLD3 filmom obložene tablete

paracetamolum, pseudoephedrinum, dextromethorphanum

filmom obložena tableta

Krka d.d., Novo Mesto, Slovenija

 

 

PROMETAZIN

http://www.drugs.com/ingredient/promethazine.html

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..