Sandozov inovativni inhalator razvijen u suradnji s pacijentima nagrađen svjetski poznatom dizajnerskom nagradom REDDOT Svijet

Sandozov inovativni inhalator razvijen u suradnji s pacijentima nagrađen svjetski poznatom dizajnerskom nagradom REDDOT

Sandoz je u lipnju 2015. godine lansirao pouzdanu kombinaciju salmeterola (dugodjelujući bronhodilatator) i flutikazonpropionata (inhalacijski kortikosteroid) u novom inovativnom inhalatoru suhog praha. Ovaj inhalator je jedinstven po tome što je razvijen u suradnji s pacijentima, na način da su pacijenti svojim sugestijama kontinuirano sudjelovali u njegovom poboljšanjima kako bi na kraju dobili što idealniji uređaj prilagođen svojim potrebama.
Ove inovacije kod Sandozovog inhalatora potaknute suradnjom s pacijentima ujedno su i nagrađene svjetski poznatom dizajnerskom nagradom REDDOT.

 

Astma i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) su dva različita klinička entiteta, iako imaju i neke sličnosti. Obje bolesti zahvaćaju dišne putove te dovode do njihove upale i reverzibilne (astma) odnosno ireverzibilne (KOPB) opstrukcije. Jedna od značajnih razlika između astme i KOPB-a je vrijeme pojave bolesti.  Astma je bolest koja se u većini slučajeva javlja u mlađoj životnoj dobi (predškolski i školski period) dok se KOPB javlja u kasnijoj životnoj dobi, najčešće iza 40. godine života, češća je kod muškaraca i uglavnom je, iako ne i isključivo, vezana za pušenje.

Astma je kronična bolest dišnih putova koja se klinički manifestira napadajima kašlja, piskanja („wheezing-a”), zaduhe i napetosti u prsima. Kronična upala uzrokuje hiperreaktivnost dišnih putova i reverzibilnu opstrukciju istih, te u slučaju neadekvatne kontrole i remodeliranje bronha. Cilj farmakološke terapije je prevenirati i kontrolirati simptome astme odnosno umanjiti postojeću opstrukciju dišnih putova.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest koju karakterizira ireverzibilna opstrukcija dišnih putova koja je najčešće progresivna i povezana s pretjerano pojačanim upalnim odgovorom u plućima na štetne čestice i plinove iz atmosfere, osobito na dim cigareta. Klinički se manifestira kroz kronični kašalj, kronično iskašljavanje i zaduhu koja može biti progresivna i trajna, a pogoršava se u naporu i tijekom respiratornog infekta. Ciljevi liječenja KOPB-a su nestanak simptoma, sprječavanje progresije bolesti, poboljšanje kvalitete života, prevencija i liječenje komplikacija i egzacerbacija.

Inhalacijski lijekovi koji se unose u dišne putove pomoću inhalatora pokazali su se najučinkovitijima u liječenju astme i KOPB-a, jer oni uzeti na taj način započinju brzo djelovati,  potrebne su niže doze lijeka, a njihova sigurnost i učinkovitost su veće u usporedbi sa sustavno primijenjenom terapijom.

Kod primjene inhalacijskih lijekova u liječenju navedenih kroničnih bolesti dosta često se javlja jedan značajan problem, a to je loša suradljivost bolesnika (compliance). Loša suradljivost predstavlja problem u postizanju dobrog ishoda liječenja astme i KOPB-a.

Uzroci nesuradljivosti bolesnika mogu biti različiti. Bolesnici često zaborave uzeti propisanu terapiju i/ili ne razumiju upute kako koristiti lijek. Loša tehnika inhaliranja i neadekvatne upute navode ih na zaključak kako „lijek ne djeluje“. Pogreške u primjeni inhalatora česte su i pridonose slaboj kontroli astme i simptoma KOPB-a. Loša kontrola simptoma bolesti, a time i napredovanje bolesti ima za posljedicu smanjenje kvalitete života bolesnika i povećanje troškova liječenja.

Stoga je Sandoz u lipnju 2015. godine lansirao pouzdanu kombinaciju salmeterola (dugodjelujući bronhodilatator) i flutikazonpropionata (inhalacijski kortikosteroid) u novom inovativnom inhalatoru suhog praha. Ovaj inhalator je jedinstven po tome što je razvijen u suradnji s pacijentima, na način da su pacijenti svojim sugestijama kontinuirano sudjelovali u njegovom poboljšanjima kako bi na kraju dobili što idealniji uređaj prilagođen svojim potrebama . Osim što sadrži pouzdanu kombinaciju lijekova, ovaj inhalator pacijentima omogućuje nekoliko mehanizama koji im progovaraju o načinu korištenja istog. Jedan od najvažnijih dijelova ovog inovativnog inhalatora je tzv. „kontrolni prozor“ kroz koji pacijent može dobiti informacije o tome da li je zaista uzeo svoju dozu i što je najvažnije da li ju je ispravno inhalirao.  Osim kontrolnog prozora ovaj uređaj omogućava pacijentu pravilnu isporuku svake doze inhaliranog lijeka. Naime, u ovom inovativnom inhalatoru lijek se nalazi pohranjen u jedinstvenom zatvorenom blisteru koji biva probušen neposredno prije inhalacije, tako da ovaj uređaj dobro podnosi trešnju, vibracije i nakupljanje vlage.  Sve ove inovacije primijenjene kod Sandozovog inhalatora  su prepoznate od strane svjetskih dizajnera te nagrađene svjetski poznatom dizajnerskom nagradom REDDOT .

 

 

IZVOR: Sandoz.hr News

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..