Sudjelovanje kliničkih farmaceuta na 45. Simpoziju kliničke farmacije (Clinical pharmacy tackling inequalities and access to health care) Oslo 5.-7.10.2016. Svijet

Sudjelovanje kliničkih farmaceuta na 45. Simpoziju kliničke farmacije (Clinical pharmacy tackling inequalities and access to health care) Oslo 5.-7.10.2016.

U Norveškoj je od 5.-7. listopada 2016. u organizaciji Europskog društva za kliničku farmaciju (ESCP-European Society of Clinical Pharmacy) održan 45. godišnji simpozij. Tema simpozija bila je Clinical pharmacy tackling inequalities and access to health care – Klinička farmacija u rješavanju nejednokosti i dostupnosti zdravstvenoj skrbi.

 

U Norveškoj je od 5.-7. listopada 2016. u organizaciji Europskog društva za kliničku farmaciju (ESCP-European Society of Clinical Pharmacy) održan 45. godišnji simpozij. Tema simpozija bila je Clinical pharmacy tackling inequalities and access to health care – Klinička farmacija u rješavanju nejednokosti i dostupnosti  zdravstvenoj skrbi.

 

Slika 1. Mjesto održavanja kongresa -  Hotel Scandic Holmenkollen Park Hotel

 

 

Prvi dan ceremoniju otvaranja predvodio je sadašnji predsjednik društva, Markus Lampert iz Švicarske koji je svojim predavanjem gostovao i na Prvom hrvatskom kongresu kliničke farmacije. Prva plenarna predavanja predavača iz Belgije, Ujedinjenog kraljevstva i Škotske koja su opisivala su probleme i nacionalna iskustva vezana za nejadnakost i neujednačenu dostupnost zdravstvene skrbi u svojim sredinama. Zaključeno je kako su ovo složeni problem na koje utječu kulturne razlike, zdravstvene politike, migracije i sve to zahtijeva prilagodbu i aktivan angažman kliničkih farmaceuta.

U popodnevnom dijelu prvog dana održana su predavanja o interakcijama lijekova s nikotinom i alkoholom. Pokazano je kako je nužno podići svijest o ovim interakcijama kao i omogućiti ljekarnicima sažete informacije o najčešćim interakcijama nikotina i alkohola s lijekovima koje mogu biti klinički značajne.

Vodeća tema drugog dana simpozija bila je dostupnost lijekova. Najviše predavanja osvrnulo se na inovativne terapije koje su za zdravstveni sustav skuplje. Razmatran je farmakoekonomski aspekt skupljih terapija u konačnosti, mnogo rasprave vođeno je o biosimilarima I imunološkoj terapiji . Zanimljivo predavanje o prioretiziranju i upravljanju ograničenim resursima s obzirom na skupoću inovativnih lijekova održao je predstavnik farmaceutske indutrije Norveške, Anen Ringard. Sve predavanja naglasila su važnost uloge kliničkog farmaceuta koji sudjeluje u medikacijskom ciklusu s liječnicima i odabiru terapije.

Treći dan predavanja su bila posvećena farmakoterapiji kroničnih pedijatrijskih bolesti i rezistenciji na antimikrobne lijekove. Naglašena je važnost edukacije djece o lijekovima I poticanja adherencije u ovoj dobnoj skupini.

Osim predavanja održane su i brojne radionice vezane uz teme predavanja, a posterska sekcija bila je brojna i izvrsno posjećena. U sklopu posterske sekcije naši klinički farmaceuti sudjelovali su s dva postera. Prvi poster iz područja farmakoepidemiologije naslovljen The incidence of potential clinically significant drug interactions of warfarin in elderly patients rad je Slavena Falamića, mag.pharm., spec.klin.pharm., uz koautore prof.dr.sc. Vesna Bačić-Vrca, mag.pharm., spec.klin.pharm. te Emiliju Horvat, mag.pharm., Sanju Smontaru, mag.pharm., univ.spec.klin.pharm. I Maju Kuharić, mag.pharm., univ.spec.klin.pharm.

 

Slika 2. Prezentacija postera naših autora kolegama (na slici s lijeva na desno John Papastergiou - Kanada, Slaven Falamić- Hrvatska, Dale Griffiths, Novi Zeland, Katerina Ladova-Češka, Fabio de Rango-Kanada)

 

 

Drugi poster iz područja farmakoterapije bio je Prescribing of potentially inappropriate drugs in the elderly autorice prof.dr.sc. Vesna Bačić-Vrca uz koautorstvo Ivane Marinović, mag.pharm.spec.klin.pharm., Ivane Samadržić, mag.pharm.spec.klin.pharm, Slavena Falamića, mag.pharm.spec.klin.pharm i Petre Bakalović, mag.pharm. univ.spec.klin.pharm.

Posteri naših izlagača bili su posjećeni , a sudionici kongresa su bili vrlo razgovorljivi. Idući kongres ESCP-a planiran je za listopad 2017. u Njemačkoj.

U sklopu kongresa svoje aktivnosti održavala je i iPACT grupacija (International pharmacists for anticoagulation task force) u kojoj je hrvatski predstavnk Slaven Falamić, mag.pharm., spec.klin.pharm. Rad ove grupacije ljekarnika rezultirao je stvaranjem međunardonih smjernica za savjetovanje ambulatnih bolesnika na antikoagulansima, koje su trenutno u recenziji i očekuju objavu u međunarodnom časopisu. Nakon publiciranja biti će dostupan hrvastki prijevod, a zatim će uslijediti aktivnosti grupacije u državama članicama u svrhu implementacije i poboljšanja skrbi za bolesnike.

Možemo zaključiti kako su naši klinički farmaceuti prisutni na svim relevantnim kongresima promičući i napredak kliničke farmacije u Hrvatskoj. Također, iskustva iz drugih, mnogo bogatijih zemalja ne razlikuju se bitnije od naših – posvuda su problem ograničena sredstva. Razlika između ostalih zemalja u usporedbi s Hrvatskom je veća svjesnost o važnosti i ulozi kliničkih farmaceuta u zdravstvenom sustavu , te se njima sukladno tome daju veće ovlasti. Sigurni smo kako će većim angažmanom samih kliničkih farmaceuta u Hrvatskoj uz potporu struke i sustava tako biti u nas. Napredak, znanje  i aktivnosti kliničkih farmaceuta u Hrvatskoj i inozemstvu  rado ćemo podijeliti na idućem kongresu kliničke farmacije u travnju 2017. koji će nadamo se biti dobro posjećen.

 

 

AUTOR:

Slaven Falamić, mag.pharm., spec.klin.pharm.

Sekcija za kliničku farmaciju HFD-a

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..