Biljni pripravci i ostali dodaci prehrani kao pomoć kod šećerne bolesti Znanost

Biljni pripravci i ostali dodaci prehrani kao pomoć kod šećerne bolesti

Doc. dr. sc. Biljana Blažeković, mag.pharm., predsjednica Sekcije za fitofarmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva povodom Svjetskog dana zdravlja na temu "Pobijedite šećernu bolest!" osvrnula se u stručnom tekstu na one fitopreparate i druge dodatke prehrani koji mogu poboljšati kvalitetu života oboljelih od šećerne bolesti. Preporuka ljekarnika trebala bi se temeljiti na znanstvenim spoznajama i dokazima, te osigurati racionalnu, učinkovitu i sigurnu primjenu dodataka prehrani. Kod primjene dodataka prehrani koji utječu na glikemiju, pacijentima je važno ukazati na potrebu češćeg mjerenja vrijednosti glukoze u krvi zbog rizika od neželjene hipoglikemije uz redoviti nadzor učinka propisane farmakoterapije radi postizanja željenog terapijskog ishoda i izbjegavanja drugih neželjenih štetnih događaja ...

Doc. dr. sc. Biljana Blažeković, mag.pharm.

predsjednica Sekcije za fitofarmaciju i dodatke prehrani Hrvatskog farmaceutskog društva

 

U ljekarnama je danas dostupan velik broj fitopreparata i drugih dodataka prehrani koji mogu poboljšati kvalitetu života oboljelih od šećerne bolesti. Služe kao dopuna osnovnom načinu liječenja u svrhu postizanja optimalne kontrole glikemije i/ili usporavanja razvoja pratećih kroničnih komplikacija poput kardivaskularnih bolesti, dijabetičke neuropatije, nefropatije i retinopatije. Pri odabiru najprikladnijeg pripravka, pacijentima je vrlo važan stručni savjet i pomoć ljekarnika. Preporuka ljekarnika trebala bi se temeljiti na znanstvenim spoznajama te  osigurati racionalnu, učinkovitu i sigurnu primjenu dodataka prehrani. Kod primjene dodataka prehrani koji utječu na glikemiju, pacijentima je važno ukazati na potrebu češćeg mjerenja vrijednosti glukoze u krvi zbog rizika od neželjene hipoglikemije uz redoviti nadzor učinka propisane farmakoterapije radi postizanja željenog terapijskog ishoda i izbjegavanja drugih neželjenih štetnih događaja.

 

Cinnamomi cortex

Među fitopreparatima namijenjenim dijabetičarima najpopularniji su oni koji sadrže cimetovu koru. Iako se u farmaceutskoj praksi koristi droga Cinnamomi cortex dobivena samo od cejlonskog cimetovca (Cinnamomum zeylanicum, sin. C. verum), istraživanja antidijabetičkog učinka provedena su uglavnom s korom dostupnijeg kineskog cimetovca (Cinnamomum cassia, sin. C. aromaticum) čiji fitokemijski sastav nije u potpunosti istovjetan. Rezultati dosadašnjih istraživanja pužaju znanstvenu osnovu za primjenu cimetove kore u poboljšanju kontrole glikemije i smanjenju kardiovaskularnog rizika u osoba sa šećernom bolešću tipa 2. Brojne in vitro i animalne studije pokazale su da cimetov ekstrakt aktivira inzulinske receptore, povećava osjetljivost stanica na inzulin i potiče sintezu glikogena u jetri te na taj način doprinosi snižavanju povišene razine šećera u krvi, a ustanovljeno je i da poboljšava profil serumskih lipida. Najveća odgovornost za navedene učinke pripisuje se prisutnim oligomernim procijanidinima, u vodi topljivim polifenolnim spojevima. No, poznato je da antidijabetična svojstva posjeduju i druge sastavnice cimeta, među kojima se ističe cimetaldehid koji je najzastupljeniji spoj u cimetovom eteričnom ulju. Djelotvornost kore kineskog cimetovca klinički je ispitana u većem broju studija u kojima su oboljeli od šećerne bolesti u razdobljima od 4 do 18 tjedana uzimali vodeni ekstrakt ili drogu u prašku. Kod glavnine ispitanika klinički je ustanovljeno hipoglikemijsko djelovanje suplementacije i povoljan utjecaj na dislipidemiju u preporučenim dnevnim dozama 1-3 g biljne droge. Uzimajući u obzir da su provedene kliničke studije međusobno vrlo heterogene, posebice što se tiče biljnih izvora, oblika i doza cimetove kore te istovremene primjene drugih lijekova, a neke čak nisu niti pokazale pozitivan učinak cimeta, poželjna su daljnja istraživanja sa standardiziranim pripravcima koja će osnažiti postojeće znanstvene dokaze.

 

 

Momordica charantia

Gorka dinja (Momordica charantia) je biljka tropskih i subtropskih područja gdje se već dugi niz godina tradicionalno primjenjuje u prevenciji i liječenju šećerne bolesti. Najčešće se koriste nezreli plodovi koji su bogat izvor brojnih bioaktivnih sastavnica, među kojima se hipoglikemijskim djelovanjem ističu saponini karantin i momordicini, inzulinu sličan polipeptid-P te alkaloid vicin. U mnogobrojnim ispitivanjima provedenim sa sokom ploda, različitim ekstraktima, praškom osušenog ploda, svježim plodom ili njegovim izoliranim sastavnicama ustanovljeno je da gorka dinja potiče izlučivanje inzulina i doprinosi očuvanju funkcije beta-stanica gušterače, smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima te povećava unos i potrošnju glukoze u perifernim tkivima. Antidijabetična svojstva gorke dinje podupiru i rezultati nekoliko kliničkih studija, koje bi u budućnosti trebale biti kvalitetnije i osigurati više dokaza o učinkovitosti primjene kod šećerne bolesti te ukazati na optimalni oblik, dozu i duljinu primjene.

 

Gymnema sylvestre

Od ostalih ljekovitih biljaka prisutnih u fitopreparatima za regulaciju glikemije potrebno je još istaknuti srebrnu svilenicu (Gymnema sylvestre). Listovi te tropske biljke od davnina se koriste u ajurvedskoj medicini, a suvremena istraživanja pružaju sve više dokaza koji opravdavaju njenu tradicionalnu primjenu. Hipoglikemijsko djelovanje srebrne svilenice temelji se na sposobnosti da smanji intestinalnu apsorpciju glukoze, potakne lučenje inzulina te poveća iskorištavanje glukoze, a  navedeni učinci pripisuju se sadržaju triterpenskih saponina poznatih kao gimnemske kiseline. U studijama kojima se željelo klinički dokazati antidijabetično djelovanje listova vrste Gymnema sylvestre pacijenti su svakodnevno uzimali 200-400 mg ekstrakta standardiziranog na 25% gimnemskih kiselina. Iako su dobiveni obećavajući rezultati, potrebna su daljnja klinička istraživanja djelotvornosti fitopreparata srebrne svilenice u kontroli šećerne bolesti.