Lijekovi s nuspojavama povećanog rizika od pada kod starijih pacijenata Znanost

IZVOR: http://pakmed.net/college/forum/wp-content/uploads/2012/07/Elderly_woman_taking_medication_FAN100d3139.jpg

Nuspojave izazvane često propisivanim lijekovima pacijentima starije životne dobi svakako mogu narušiti kvalitetu života, objavljeno je u nedavnom istraživanju u European Journal of Public Health. Istraživači sa švedskog Karolinska Instituta pratilo je gotovo 7 milijuna pacijenata u dobi 65 godina ili starije, te je uočeno 64 399 starijih pojedinaca koji su bili hospitalizirani zbog pada ili ozljede u periodu između ožujka 2006. i prosinca 2009. godine. Istraživanjem je dokazano kako su žene koje su uzimale takve "rizične" lijekove u 75% većem riziku od ozljeda uslijed pada usporedno sa skupinom koja nije uzimala lijekove.

 

Nuspojave izazvane često propisivanim lijekovima pacijentima starije životne dobi svakako mogu narušiti kvalitetu života, objavljeno je u nedavnom istraživanju u European Journal of Public Health. Istraživači sa švedskog Karolinska Instituta pratilo je gotovo 7 milijuna pacijenata u dobi 65 godina ili starije, te je uočeno 64 399 starijih pojedinaca koji su bili hospitalizirani zbog pada ili ozljede u periodu između ožujka 2006. i prosinca 2009. godine. Svaki je pacijent praćen po kriteriju spola, te datumu rođenja i mjestu rođenja, pri čemu su istraživači vodili računa o 20 najčešće propisivanih lijekova svim sudionicima studije 30 dana prije zabilježene hospitalizacije (pada ili ozljede).

"Stariji pacijenti koriste često lijekove i zaista je riječ o osjetljivoj društvenoj skupini sklonoj padovima, koji mogu imati ozbiljne posljedice po njihovo zdravlje i kvalitetu života". naveo je autor studije Jette Möller. "Nekoliko je studija pokazalo kako lijekovi mogu imati značajan utjecaj na povećanje rizika od pada i ozljeda, no nažalost nisu provedene kvalitetne studije koje bi pružile više detalja o njihovoj uzročno-posljedičnoj vezi."

Istraživanjem je dokazano kako su žene koje su uzimale takve "rizične" lijekove u 75% većem riziku od ozljeda uslijed pada usporedno sa skupinom koja nije uzimala lijekove.

Muškarci i žene koji uzimaju opioidne analgetike su bili 2x češće hospitalizirani zbog ozljeda uslijed pada usporedno s kontrolnom skupinom ispitanika (bez istih lijekova).

Muškarci koji su uzimali antidepresive su bili 2x češće skloniji padovima nego kontorlna skupina.

Od 20 najčešće propisivanih lijekova, 10 lijekova (posebice 3 koja utječu na središnji živčani sustav, CNS) značajno povećava rizik od pada i ozljeda. Najviši rizik zamijećen je kod pacijenata koji su koristili opioidne lijekove i antidepresive, premda su hipnotici, sedativi i drugi analgetici također bili od evidentnog rizika.

Drugi propisivani lijekovi koji su pokazali povezanost s povećanim rizikom od pada su lijekovi za GERB i ulkuse, potom suplementi kalcija, vitamin B12 i neki neopidoidni analgetici.

Autori objašnjavaju kako ozljede starijih pacijenata svakako mogu biti povezane i sa samom prirodom bolesti koja se liječi medikamentozno, npr. osteoporoza. S druge strane su neki lijekovi, poput lijekova za kardiovaskularne tegobe, pokazali svojevrsni "protektivni" učinak na spomenute rizike, a mnogi od lijekova se nisu ranije niti proučavali u tom svojstvu rizika od pada.  

Unatoč rezultatima istraživanja, istraživači nisu ni u kojem slučaju savjetovali prestanak propisivanja ili uporabe tih lijekova, jer su oni ipak presudni za liječenje bolesti ili prijetnji po zdravlje i kvalitetu života tih starijih pacijenata. Veliki problem su one bolesti gdje nema moguće medikacijske zamjene s lijekovima koji nemaju rizik nuspojava od pada i ozljeda uslijed padova.

Uvijek je važno pravovremeno upozoriti pacijente koji koriste spomenute skupine lijekova.

 

IZVOR:

http://www.pharmacytimes.com/news/Popular-Prescription-Medications-May-Contribute-to-Falls-Injuries-in-Elderly-Patients#sthash.6IdXn2vp.dpuf

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..