Od tradicionalne kineske ljekovite biljke do Nobelove nagrade za medicinu u 2015. Znanost

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2015/images/med-press-4.jpg

Dodjela Nobelovih nagrada za 2015. godinu tradicionalno je započela objavom dobitnika u području fiziologije ili medicine. Svi farmaceuti širom svijeta, a osobito farmakognosti, ovih su dana zasigurno jako ponosni na izabrane laureate najuglednije nagrade i iznimnu potvrdu važnosti istraživanja prirodnih produkata. Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobilo je troje znanstvenika koji su uvelike zadužili čovječanstvo svojim otkrićima novih lijekova protiv najtežih tropskih parazitarnih bolesti.
Otkriće artemizinina izvrstan je primjer kako se iskustva i spoznaje utkane u tradicionalnu kinesku biljnu medicinu mogu suvremenim istraživačkim metodama uspješno pretočiti u nove lijekove, pa je ova Nobelova nagrada čast za cijelu tradicionalnu kinesku medicinu, ali i trijumf moderne farmakognozije.

 

 

Dodjela Nobelovih nagrada za 2015. godinu tradicionalno je započela objavom dobitnika u području fiziologije ili medicine. Svi farmaceuti širom svijeta, a osobito farmakognosti, ovih su dana zasigurno jako ponosni na izabrane laureate najuglednije nagrade i iznimnu potvrdu važnosti istraživanja prirodnih produkata. Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobilo je troje znanstvenika koji su uvelike zadužili čovječanstvo svojim otkrićima novih lijekova protiv najtežih tropskih parazitarnih bolesti. Infektivne bolesti uzrokovane parazitima danas predstavljaju veliki globalni zdravstveni problem, posebice što pogađaju najsiromašnije stanovništvo svijeta. Zahvaljujući ovogodišnjim dobitnicima bitno je unaprijeđeno liječenje i time poboljšano zdravlje, smanjena patnja i umiranje stotina milijuna ljudi u nerazvijenim zemljama, pa su, kao što stoji u priopćenju Odbora za dodjelu Nobelove nagrade, „globalni odjek njihovih otkrića i proistekla dobrobit za čovječanstvo nemjerljivi“.

Polovica nagrade pripala je profesorici Youyou Tu za otkriće artemizinina i značajan doprinos novoj terapiji malarije. Youyou Tu je rođena 1930. godine u Kini, diplomirala je farmaciju na Beijing Medical College (danas Peking University Health Science Center) i cijelu svoju znanstvenu karijeru ostvarila je na China Academy of Chinese Medical Sciences u Pekingu. Postala je tako prvi kineski znanstvenik s Nobelovom nagradom u medicini, 12. žena s nagradom u tom području otkako se dodjeljuje u zadnjih 115 godina te prva osoba koja je dobila ovu prestižnu nagradu za otkriće revolucionarnog lijeka biljnog porijekla. Kao voditeljica nacionalnog projekta od strateške važnosti pokrenutog sedamdesetih godina prošloga stoljeća, Youyou Tu se u potrazi za novim lijekom protiv malarije okrenula ljekovitim biljkama s dugom tradicijom primjene u kineskoj medicini. Između nekoliko stotina testiranih biljnih ekstrakata uočila je snažno antiparazitno djelovanje slatkog pelina (Artemisia annua L.) te je daljnjim frakcioniranjem ekstrakta i izolacijom pojedinačnih spojeva otkrila da je artemizinin djelatna sastavnica koja učinkovito uništava parazite roda Plasmodium. Zahvaljujući jedinstvenoj kemijskoj strukturi, taj je seskviterpenski trioksanski lakton postao predvodnik nove klase antimalarika, a danas se u liječenju koriste njegovi polusintetski derivati artemeter i artesunat. O značaju ovog otkrića najbolje govori podatak da godišnje u svijetu od malarije oboli oko 200 milijuna ljudi, od kojih umre oko 500 000 i to najviše djece, a primjenom kombinirane terapije na bazi artemizinina stopa smrtnosti oboljelih smanjuje se za 20 do 30 posto. Otkriće artemizinina izvrstan je primjer kako se iskustva i spoznaje utkane u tradicionalnu kinesku biljnu medicinu mogu suvremenim istraživačkim metodama uspješno pretočiti u nove lijekove, pa je ova Nobelova nagrada čast za cijelu tradicionalnu kinesku medicinu, ali i trijumf moderne farmakognozije.  

Drugu, jednako važnu polovicu Nobeleove nagrade za medicinu u 2015. godini dijele dvojica znanstvenika koji su svojim otkrićima značajno unaprijedili liječenje onhocerkoze i limfatičke filarijaze, parazitarnih infekcija uzrokovanih crvima oblićima. Japanac Satoshi Ōmura izolirao je iz tla nove sojeve bakterija roda Streptomyces, a njihovo antiparazitno djelovanje potom je testirao američki znanstvenik William C. Campbell. Iz vrste Streptomyces avermitilis izoliran je makrolidni lakton avermektin, a njegovom kemijskom modifikacijom dobiven je učinkovitiji ivermektin, lijek koji je danas zaslužan za znatno manju pojavnost tih zanemarenih tropskih bolesti.

 

 

AUTOR: Doc. dr. sc. Biljana Blažeković, mag. pharm., FBF

VIŠE: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2015/press.html

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..