Olfaktorni receptori u koži: Može li koža ‘osjetiti’ miris? Znanost

Olfaktorni receptori u koži: Može li koža ‘osjetiti’ miris?

Koncentrirane parfeme i eterična ulja moramo pažljivo koristiti dok ne saznamo više o njima ine otkrijemo sve njihove tajne... Naime, znanstvenici sa sveučilišta Ruhr-Universität Bochum u Njemačkoj proučavali su olfaktorne receptore u keratinocitima, stanicama vanjskog sloja kože. Posebno su proučavali olfaktorni receptor nazvan OR2AT4. Neočekivan i iznenađujući rezultat aktivacije OR2AT4 receptora bila je jača proliferacija i brža migracija keratinocita, a taj je proces karakterističan za zacjeljivanje i zarastanje rana. I

 

Kad pomislimo na riječ miris prva asocijacija nam je nos i osjet njuha. Mirisi su dio našeg svakodnevnog okruženja i povezani su s našim instinktima, raspoloženjima, osjećajima i sjećanjima. Najpoznatiji olfaktorni receptori (tzv. receptori ‘njuha’) nalaze se u epitelu sluznice nosa, gdje je identificirano oko 350 različitih tipova. Međutim,osjetna područja su znatno šira, pa su olfaktorni receptori pronađeni i u koži, crijevima, bubrezima, prostati, tj. rasprostranjeni su po cijelom tijelu.

Olfaktorni receptori su jedan od evolucijski najstarijih senzora u našem tijelu i mogu raspoznavati mnoštvo različitih mirisa. Djeluju po principu ključ-brava, pri čemu je miris ključ,a receptor brava. Kad pravi miris dođe u kontakt s odgovarajućim olfaktornim receptorom pokreće se niz biokemijskih reakcija. U nosu ta reakcija rezultira slanjem živčanog impulsa prema mozgu, a mozak ga tumači osjetom mirisa. Uloga, aktivacija i način djelovanja olfaktornih receptora nađenih u drugim dijelovima tijela još uvijek nije do kraja razjašnjena.

Znanstvenici sa sveučilišta Ruhr-Universität Bochum u Njemačkoj proučavali su olfaktorne receptore u keratinocitima, stanicama vanjskog sloja kože. Posebno su proučavali olfaktorni receptor nazvan OR2AT4. Neočekivan i iznenađujući rezultat aktivacije OR2AT4 receptora bila je jača proliferacija i brža migracija keratinocita, a taj je proces karakterističan za zacjeljivanje i zarastanje rana. Istraživači su stanice kože izložili otopinama različitih mirisnih spojeva, te odabrali osam potencijalnih aktivatora ovog receptora. Otkrili su da ga najjače aktivira sintetski miris sandalovine zvan ‘Sandalore’, nešto manji učinak pokazao je sintetski miris sandalovine zvan’ Brahmanol’, dok eterično ulje sandalovine nije imalo imalo ni aktivacijski ni inhibicijski učinak. ‘Sandalore’ je povećao proliferaciju keratinocita za 32% i povećao migraciju za oko 40%. Eterično ulje sandalovine česti je sastojak parfema, krema i sredstava za čišćenje kože.Zbog ograničene količine i skupocjenosti eteričnog ulja sandalovine, često se koriste njegove sintetske zamjene koje bi trebale biti kvalitetne, sigurne i neškodljive.

Osim olfaktornog receptora OR2AT4, znanstvenici također planiraju istražiti i razjasniti ulogu ostalih olfaktornih receptora nađenih u koži. Smatraju da istraživanje olfaktornih receptora u koži i načina njihove aktivacije ima potencijalnu primjenu u dermatologiji i kozmetičkoj industriji. Dakle, koncentrirane parfeme i eterična ulja moramo pažljivo koristiti dok ne saznamo više o njima ine otkrijemo sve njihove tajne.

 

 

IZVOR: Daniela Busse, Philipp Kudella, Nana-Maria Grüning, Günter Gisselmann, Sonja Ständer, Thomas Luger, Frank Jacobsen, Lars Steinsträßer, Ralf Paus, Paraskevi Gkogkolou, Markus Böhm, Hanns Hatt, Heike Benecke. A Synthetic Sandalwood Odorant Induces Wound Healing Processes in Human Keratinocytes via the Olfactory Receptor OR2AT4. Journal of Investigative Dermatology, 2014; DOI: 10.1038/JID.2014.273

 

PRIPREMILA: Jasna Stanić Obradović , mag.pharm.

Sekcija za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..