HFD Vam nudi mnoge stručne priručnike potrebne za usavršavanje farmaceuta i svakodnevni rad u javnom ljekarništvu

HFD Vam nudi mnoge stručne priručnike potrebne za usavršavanje farmaceuta i svakodnevni rad u javnom ljekarništvu

Inić S., Kujundžić N.- Julije Domac - Život i djelo WebShop

Velika obljetnica 130. godina studija farmacije na Zagrebačkom sveučilištu bila je povod za pisanje monografije o Juliju Domcu, čovjeku koji je dao izniman doprinos utemeljenju i razvitku moderne farmacije u Hrvatskoj.
199,50 kn

Inić S., Kujundžić N.- Julije Domac - Život i djelo

 

Nakladnici:

Hrvatsko farmaceutsko društvo

Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2012.

 

 

Recenzenti:

Prof.dr.sc. Stella Fatović-Ferenčić

Prof.dr.sc. Zdenka Kalođera

 

 

Iz Predgovora autora:

"Prije 130 godina (1882.) utemeljen je na Mudroslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Farmaceutski učevni tečaj, iz kojeg je izrastao današnji Farmaceutsko-biokemijski fakultet. Četrnaest godina kasnije (1896.), odnovan je na Zagrebačkom sveučilištu prvi samostalni Farmakognostički institut u svijetu, čiji je utemeljitelj Julije Domac.

O Domčevom životnom putu napisano je više tekstova, međutim cjelovit opis njegova života i djela još uvijek je nedostajao. U arhivima smo pronašli još mnoge, neobjavljene podatke kojima smo upotpunili sliku o Domčevu rodoslovlju. životu i radu, a iznimno su značajni za povijest hrvatske znanosti. Posebice je vrijedna obiteljska zbirka fotografija i obiteljsko stablo obitelji Domac, a ostali korišteni dokumenti nalaze se u arhivskoj građi u Zagrebu, Vinkovcima, Odijeku i Đakovu.

Domac je predstavljen kao znanstvenik, sveučilišni profesor i pedagog, dekan Filozofskog fakulteta (1901./02.), rektor Sveučilišta u Zagrebu (1911./12.), praktični farmaceut i čovjek. Bio je prvi Hrvat s doktoratom iz kemije, te prvi Hrvat koji je dao izvoran prilog kemijskoj znanosti u modernom značenju tog pojma: objavio je znanstvene radove u međunarodnim znanstvenim časopisima (1881. i 1882.) koji su citirani u sekundarnim publikacijama. Nastavu iz farmakognozije na Zagrebačkom sveučilištu preuzeo je 1887. godine kao suplent, potom kao izvanredni (1896.) i redovni profesor (1899.). Bio je utemeljitelj hrvatske sveučilišne farmakognozije i osnivač sveučilišnog Farmakognostičkog instituta (1896.), u to doba prvog samostalnog instituta takve vrste u svijetu! U spomen Juliju Domcu utemeljena je najviša godišnja nagrada Hrvatskog farmaceutskog društva, Medalja Julije Domac, koja se od 1955. godine dodjeljuje za iznimne zasluge na području farmacije.

Julije Domac doista je zaslužio knjigu o svojem životu i radu, a dijelovi njegove bogate biografije u ovoj su knjizi objavljeni i dokumentirani po prvi put."

Suzana Inić i Nikola Kujundžić

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..