Dobrodošli

DOBRO DOŠLI NA TREĆI HRVATSKI KONGRES KLINIČKE FARMACIJE U ZAGREBU!

Cijenjeni sudionici Kongresa,

čast nam je i zadovoljstvo zaželjeti vam srdačnu dobrodošlicu na 3. hrvatski kongres kliničke farmacije. Kongres ponovno organiziramo nakon punih pet godina zbog COVID-19 pandemije, koja nam je onemogućila ranije planirano održavanje, s nadom da će se budući kongresi organizirati u povoljnijim okolnostima. Vjerujemo da će ovaj, već tradicionalan kongres, biti uspješan po sadržaju i pozitivnom utjecaju na daljnji razvoj kliničke farmacije u Hrvatskoj.

Kongres, kojeg organiziramo sukladno važećim epidemiološkim mjerama, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Izuzetna nam je čast da su se pozivu odazvali čelnici visokih državnih institucija, farmaceutske industrije te naši istaknuti stručnjaci. Sudjelovanje je prijavilo približno 200 farmaceuta, liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.

Klinička farmacija, u čijem je središtu interesa bolesnik i njegove individualne potrebe za racionalnom, učinkovitom i sigurnom farmakoterapijom, sve više postaje dominirajući smjer razvoja bolničkog i javnog ljekarništva i u Hrvatskoj. Usavršavanjem znanja i vještina iz područja kliničke farmacije, hrvatsko ljekarništvo može dodatno osloboditi vlastite stručne potencijale i dati golem doprinos unaprjeđenju hrvatskog zdravstvenog sustava, poboljšanju ishoda liječenja i sigurnosti bolesnika. Kao relativno nova struka u Hrvatskoj, klinička farmacija posljednjih desetak godina bilježi veliki napredak, koji najjasnije pokazuju brojke − od prijašnjih tri sada imamo pedesetak specijalista kliničke farmacije i tristotinjak farmaceuta sa završenim poslijediplomskim specijalističkim studijem iz kliničke farmacije. No, unatoč tim postignućima valja spomenuti i izazove s kojima se susrećemo u praksi te tražiti puteve za njihovo rješavanje, na dobrobit naših pacijenata kao i struke u cijelosti. Stoga su Organizacijski i Znanstveni odbor za središnju temu Kongresa odabrali “Klinička farmacija u sustavu zdravstva; mogućnosti i izazovi“. Prva programska cjelina, sastavljena od šest predavanja i okruglog stola, u cijelosti je posvećena kliničkoj farmaciji u Hrvatskoj, dosadašnjim stručnim i znanstvenim doprinosima te aktualnoj problematici vezanoj uz njen položaj u sustavu zdravstva.

Pripremili smo i program koji obuhvaća čitav niz zanimljivih predavanja i radionica iz područja farmakoterapije i kliničke farmacije, poput aktualne problematike vezane za bolest COVID-19, racionalne antimikrobne terapije, novosti u liječenju kroničnih bolesti. Želja nam je istaknuti važnost povezivanja farmaceutske izobrazbe i znanosti s praksom u smjeru kliničke farmacije, kao i neophodnost suradnje svih stručnjaka u zdravstvu, s ciljem što uspješnijeg i sigurnijeg liječenja bolesnika. Vjerujemo i nadamo se da će ovaj Kongres pridonijeti boljem razumijevanju potencijala i uloge kliničke farmacije i rješavanju izazova u praksi bolničkih i javnih ljekarnika u Hrvatskoj.

Uvjereni smo da će svatko od Vas u sveobuhvatnom programu, sastavljenom od dvadesetak predavanja, 8 radionica te više od 30 usmenih i posterskih izlaganja, pronaći zanimljive i korisne sadržaje. Potičemo vas da aktivno sudjelujete u radu Kongresa putem rasprava i radionica, te razmjenom iskustava i znanja pridonesete njegovu uspjehu.

Uz radni dio Kongresa pripremili smo i društvene sadržaje za ugodne susrete i neformalna druženja s kolegama, prijateljima i poslovnim partnerima te stjecanje novih poznanstava. Zahvaljujemo vam na sudjelovanju, visokim državnim institucijama na pokroviteljstvu,

pozvanim predavačima na odazivu i podršci, aktivnim sudionicima na pripremi radova, izlagačima na pratećoj farmaceutskoj izložbi te sponzorima na pomoći pri organizaciji.

Veselimo se vašem dolasku i druženju tijekom Kongresa!

Predsjednica organizacijskog odbora
prof. dr. sc. Vesna Bačić Vrca, spec. kliničke farmacije