Newsletter

Najnovije objave

Ostani uz mene

Osnivanje centra palijativne medicine dio je programa Vlade Republike Hrvatske još od 2003. godine. Ipak, u Hrvatskoj do sada nije osnovana ni jedna ustanova palijativne medicine, iako je pravo na palijativnu medicinu jedno od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu. No, pokroviteljstvom Vlade nad akcijom „OSTANI UZ MENE“ poduzeti su prvi koraci ka ostvarivanju ovog plemenitog cilja.

 

Preuzeto sa:

http://www.ostaniuzmene.com/

 

Ciljevi akcije prvenstveno su osnivanje i opremanje prve Ustanove za palijativnu medicinu u Hrvatskojkoja bi bila uključena u sustav zdravstvene zaštite. Nakon otvaranja prve Ustanove, namjera je organizatora potaknuti otvaranje ustanova ovog tipa diljem svih većih gradova u Hrvatskoj.

Osim edukacije ciljanih stručnjaka, koji bi se bavili bolesnicima i njihovim obiteljima, nužno je i osnaživanje svijesti građana o palijativnoj medicini i skrbi za osobe koje boluju od neizlječivih bolesti.

Konačni cilj jest aktivnije uključivanje  Hrvatske u međunarodne organizacije i akcije, poput akcije obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne medicine (10. listopada). Izrada Nacionalne strategije o palijativnoj medicini nužna je za stvaranje jasnog plana Republike Hrvatske o mreži palijativne medicine u Hrvatskoj.

Humanitarnu akciju „Ostani uz mene“ pokrenulo je Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora s ciljem osnivanja i opremanja prve Ustanove za palijativnu skrb u Republici Hrvatskoj.

Djelatnici ove ustanove u sklopu sustava primarne zdravstvene zaštite pružat će potpunu medicinsku, psihološku i duhovnu potporu bolesnicima suočenima sa smrtonosnom bolešću. Obiteljima pacijenata na kraju svog životnog puta pomoć će biti osigurana i tijekom žalovanja.

Osnivanje centra palijativne medicine dio je programa Vlade Republike Hrvatske još od 2003. godine. Ipak, u Hrvatskoj do sada nije osnovana ni jedna ustanova  palijativne medicine, iako je pravo na palijativnu medicinu jedno od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu. No, pokroviteljstvom Vlade nad akcijom „OSTANI UZ MENE“ poduzeti su prvi koraci ka ostvarivanju ovog plemenitog cilja. Predsjednica Vlade gđa Jadranka Kosor i hrvatska vlada svojim su pokroviteljstvom otvorili nove mogućnosti ali i probudili nadu svima onima koji su se, suočeni s potrebom za ustanovama ovog tipa, zatekli u bezizlaznoj situaciji. Briga za slabije i nemoćne u temeljima je modernog društva, a njen uspjeh osigurava ponajprije potpora vladajućih struktura. Ovakva potpora premijerke i Vlade vjetar je u leđa ove akcije.