Newsletter

Najnovije objave

Sekcija za kozmetologiju i dermatofarmaciju

Sekcija je u mirovanju 

 

OPIS DJELATNOSTI SEKCIJE

Kozmetika je stara koliko i čovječanstvo; njezin razvoj se može pratiti i prije prvih pisanih zapisa, kroz slike u grobnicama stare više od 7000 godina. Kozmetički proizvodi su oduvijek bili dio ponude ljekarni. Koža kao zaštitni organ je prva linija obrane našeg tijela, pa je održavanje zdravlja kože jedan od preduvjeta zdravlja organizma, što povezuje ljekarnike sa suvremenom kozmetikom, posebice dermokozmetikom.  Ljekarnici su jedini visokoobrazovani stručnjaci u području dermatofarmacije i kozmetologije, kao i farmaceutske tehnologije i oblikovanja kozmetičkih pripravaka; osim znanja iz fiziologije, patofiziologije, dermatologije, jedini stječu znanja izrade kozmetičkih proizvoda.

Osim dodiplomskog kolegija Kozmetologije kojeg magistri farmacije slušaju, osnovan je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i poslijediplomski specijalistički studij «Dermatofarmacija i kozmetologija», namijenjen kao oblik trajnog stručnog usavršavanja, odnosno cjeloživotnog učenja, farmaceutima (magistrima farmacije). Studij se temelji na suvremenim znanstvenim i stručnim spoznajama iz područja farmaceutske tehnologije, dermatologije, farmakologije, farmaceutske kemije, fizikalne i analitičke kemije te biokemije.

Kozmetika je doživjela metamorfozu proteklih dvadeset godina. Izrasla je u multidisciplinarnu znanost, koja koristi znanja iz medicine, farmacije, kemije, nutricionizma, ali i psihologije i sociologije. Znanstvenici posljednjih godina proučavaju odnos kože i egzogenih te endogenih čimbenika. Živimo u vremenu u kojem je imperativ za uspjeh u životu biti mlad i lijep i to je iskoristila kozmetička industrija. Koža je zrcalo na kojem se odražava stanje organizma, zdravlje drugih organa, jer nema zdrave kože bez zdravog tijela.  Nekada su kozmetički proizvodi služili njezi i održavanju higijene kože, a danas su zahtjevi potpuno drugačiji. Koža se ne može tretirati kao zasebni, izolirani organ. Organski sustavi u našem tijelu čine cijelinu, pa fokus nije više samo na koži, pa se koriste supstancije koje djeluju na ukupnost stanja našeg tijela i tu se pojavljuje niz proizvoda koji su na granici (a često ju i prelaze) da budu lijekovi. Nove tehnologije su iz temelja promijenile sastav i oblik kozmetičkih proizvoda i stvorile neograničene mogućnosti u smislu sastava i primjene. Primjena novih aktivnih sastojaka (kozmeceutika) i dolazak novih znanstvenih trendova poput matičnih stanica ili faktora rasta otvaraju niz novih mogućnosti, ali i zahtjeva za sigurnosti pacijenta! Današnje vrijeme apsolutno zahtijeva stalno usavršavanje, znanje i stručnost onog koji savjetuje takav proizvod!

Vječita ljudska težnja je ostati mlad i zato je kozmetička industrija toliko profitabilna.  Na koži su uvijek najvidljivije promjene koje donose godine. Sam proces starenja možemo smatrati degenerativnim procesom, koji obuhvaća sve organe, pa i kožu. I upravo taj dio kozmetologije se najviše promijenio. Osim vanjske njege kože, koja je bitan faktor, nužno je koristiti i nutrikozmetičke proizvode, koji djeluju na dublje slojeve kože, gdje i nastaju procesi starenja, što postavlja potpuno drugačije zahtjeve na prodaju kometike, pa je za očekivati u budućnosti još veći obim prodaje kozmetike u ljekarnama. Ljekarnici se nužno moraju aktivno uključiti i u donošenje zakonskih propisa koji reguliraju prodaju kozmetike ovisno o aktivnim komponentama koje se nalaze u pojedinim proizvodima, jer neki od njih bi se smjeli nalaziti isključivo upravo u ljekarnama.

Sekcija će nastojati i u budućnosti pratiti sve novosti iz područja dermatofarmacije i kozmetologije.

 

DOSADAŠNJA POSTIGNUĆA SEKCIJE |

Sekcija za kozmetologiju je vrlo aktivna, jer je to područje koje se izuzetno mijenja, provode se znanstvena istraživanja, a i taj dio industrije najbrže raste, čak i u ovim recesijskim vremenima. Sekcija redovno održava predavanja u terminu svakog drugog četvrtka u parnim mjesececima. Predavanja su uvijek vezana uz novosti u tom području i nastoji se upoznati ljekarnike sa najnovijim znanstvenim saznanjima.

Na 1. Hrvatskom kongresu kozmetologije i kozmetičke dermatologije 11.5.2009. aktivno su sudjelovale dvije članice IO Sekcije, Ines Buhač i Anita Bujanić (Galić).

Na 4. Hrvatskom kongresu farmacije održanom od 27-30.5.2010. U Opatiji Sekcija je aktivno sudjelovala u OKRUGLOM STOLU pod nazivom MAGISTRALNI PRIPRAVAK- PROŠLOST ILI BUDUĆNOST LJEKARNIŠTVA i uspješno organizirala blok iz KOZMETOLOGIJE sa pet predavanja:  Vjera Haberle: Siguran kozmetički proizvod; Ines Buhač: Kozmetika u ljekarni; Anita Bujanić (Galić): 10 razloga zašto ljekarnici nisu prodavači kozmetike; Vlasta Pojatina: Prirodna kozmetika- skrivena mogućnost ljekarništva; Iva Grilec: Farmaceutske sirovine u izradi kozmetičkih proizvoda.

Ljekarnici u Hrvatskoj svake  godine aktivno sudjeluju u Euromelanoma Danu i podizanju svijesti o važnosti pravovremene detekcije malignom melanoma uz preventivne preglede kod dermatologa. Euromelanoma Dan se provodi kao paneuropski javnozdravstveni projekt u kojem se pozivaju pacijenti na besplatne preglede kože kod dermatologa, uz upozoravanje pučanstva na opasnosti od sunca, neophodnosti zaštite kože i važnost odgovornog fotozaštitnog ponašanja. Već nekoliko godina sudionik u spomenutom javnozdravstvenom projektu i Organizacijskom odboru je naša članica Anita Galić.

Koncem 2013. godine održan je i Mini-simpozij: “Magistralni pripravci- pogled u budućnost” u kojem su aktivno sudjelovale članice Izvršnog odbora naše sekcije. Sekcija za kozmetologiju posebnu pažnju i cijeli niz aktivnosti provodi vezano uz izradu  magistralnih  pripravaka.

Članci