Newsletter

Najnovije objave

Sekcija farmaceuta juniora

PREDSJEDNICA SEKCIJE

doc. dr. sc. Kristina Pavić, mag. pharm., Zavod za farmaceutsku kemiju, FBF, Sveučilište u Zagrebu

ČLANOVI IZVRŠNOG ODBORA SEKCIJE 11/2022-11/2024


doc. dr. sc. Josipa Bukić, mag. pharm. Katedra za farmaciju, MEF, Sveučilišta u Splitu
dr. sc. Ana Babić Perhoč, mag. pharm. Zavod za farmakologiju, FBF, Sveučilište u Zagrebu
Robert Jerinić, mag. pharm. Ljekarna Kaštel Farm, Zadar
Jelena Buben, mag. pharm., mag. med. biochem. PrimeVigilance Zagreb d.o.o.
Mirela Rizvić, mag. pharm. IQVIA Adriatic d.o.o.

 

DJELATNOST SEKCIJE

Sekcija za farmaceute juniore je stručna sekcija Hrvatskog farmaceutskog društva koja je obnovila rad u listopadu 2005. godine s namjerom da okupi što veći broj mladih farmaceuta iz svih područja farmacije.

Ciljevi sekcije su promovirati visoke strukovne standarde i pridonijeti trajnom razvoju farmacije u Hrvatskoj. Osnovnu ulogu Sekcija ispunjava prvenstveno organizacijom predavanja i radionica te drugim aktivnostima koje promiču farmaceutsku struku. Predavanja drže stručnjaci iz različitih područja farmacije koja farmaceutima pružaju priliku da prošire znanja koja mogu primijeniti u svakodnevnom radu. Predavanja se održavaju svake četvrte srijede u neparnim mjesecima kroz godinu izuzev srpnja, s početkom u 18 sati. Sekcija i njezini članovi sudjeluju u raznim aktivnostima, domaćim i međunarodnim kongresima te javnozdravstvenim projektima u suradnji s drugim sekcijama HFD-a, zdravstvenim ustanovama, te studentima Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Farmaceuti tijekom studija usvajaju osnovna znanja i vještine koja im omogućuju rad u različitim područjima farmacije. Nakon studija rade u ljekarnama, na savjetovanju pacijenata, izradi i izdavanju lijekova; u farmaceutskoj industriji u procesima proizvodnje, kontrole kakvoće te razvoju i istraživanju lijekova; u klinikama te institutima na znanstvenim istraživanjima. Trendovi razvoja farmaceutske struke i brojna nova znanstveno-stručna saznanja postavljaju nove izazove pred farmaceute. Međusobna suradnja farmaceuta i drugih zdravstvenih stručnjaka kroz izmjenu informacija pomažu razvoju farmaceuta te mu omogućuju multidisciplinaran pristup u radu. Od farmaceuta se očekuje napredovanje cijeloživotnom kontinuiranom edukacijom i zadovoljavanje sve više kompetencija. Nužno je da farmaceuti rade jedinstveno na promjenama struke i aktivno sudjeluju u njezinu razvoju kako bi na temelju postignutih rezultata pozicionirali budućeg farmaceuta kao neizostavnog sudionika nacionalnog zdravstvenog sustava.

Sekcija pomaže mladim farmaceutima da prebrode izazove s kojima se susreću na početku karijere povezujući znanja stečena tijekom studija s potrebama prakse u svim
područjima u kojima farmaceuti rade te usvajajući nova znanja i vještine iz različitih područja farmacije.

Članci