Newsletter

Najnovije objave

SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA

SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je „partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA.
Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

 

Propisivanje lijekova u trudnoći, ali i tijekom dojenja, oduvijek je bilo osjetljivo i nedovoljno istraženo područje farmakoterapije. Za svakog liječnika koji se susreće u svojoj praksi s trudnicama je imperativ, ali i izazov, propisati indicirani lijek koji je najsigurniji za majku i fetus (stručnom procjenom rizika i koristi), te jasno pojasniti način primjene lijeka u svrhu što bolje suradljivosti pacijentica u drugom stanju kako bi se izbjegle neželjeni štetni događaji. Nažalost, postoji vrlo ograničena količina informacija o mogućim neželjenim učincima i rizicima primjene lijekova novijeg datuma po trudnicu i fetus, a pogotovo o onim lijekovima koji imaju bezreceptni režim izdavanja te su trudnicama vrlo dostupni za samoliječenje.

 

Samoliječenje ili automedikacija je najstariji oblik liječenja, gdje pacijent(ica) ima značajno aktivniju ulogu, brži i lakši pristup lijekovima koji se mogu sigurno uzimati i bez liječničkog nadzora. Proizvodi za samoliječenje obuhvaćaju lijekove koji se izdaju bez liječničkog recepta (OTC- eng. Over The Counter, tzv. bezreceptni lijekovi), medicinske proizvode za samoliječenje, dodatke prehrani, dermokozmetičke proizvode, uključujući i sve popularnije biljne pripravke, eterična i biljna ulja, homeopatske lijekove i dr. I sama prehrana tijekom trudnoće, dojenja i uvođenje nadohrane bebama spada u oblike samoskrbi i očuvanja zdravlja.

Uz prikladni savjet zdravstvenog stručnjaka, samoliječenje može značajno utjecati na poboljšanje simptoma kod raznih tegoba, no jednako tako neinformiranost trudnice i liječnika može imati klinički značajne negativne ishode!  Iz tog je razloga pokrenut nacionalni javnozdravstveni projekt SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Svrha mu je kontinuirana edukacija i osvještavanje stručne (zdravstvene) i šire javnosti o racionalnoj uporabi bezreceptnih lijekova i ostalih oblika samoliječenja u trudnoći.

 

Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED). Latinski naziv „partus“ znači porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p). Tako je i ovaj javnozdravstveni projekt dobio naziv: SUTRA– Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA.

 

Slogani projekta su:

SUTRA ću biti majka …

SUTRA ću biti informiranija o zdravlju …

SUTRA ću biti sigurnija u samoliječenju …

 

 

MISIJA PROJEKTA

Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

  • Kontinuirano educirati trudnice o samoliječenju tijekom trudnoće, dojenja i njege novorođenčadi
  • Educirati stručnu i zdravstvenu zajednicu koja je uključena u rad s trudnicama i dojiljama (ljekarnici, liječnici ginekolozi i opstetričari, liječnici pedijatri, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari, primalje) o novim znanstvenim spoznajama u samoliječenju
  • Osvijestiti zajednicu o važnosti pravilne edukacije trudnica i dojilja o samoliječenju i pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja

 

VIZIJA PROJEKTA

  • Hrvatska je istaknuta zemlja u regiji sa najmanjima brojem neželjenih reakcija uslijed primjene lijekova i proizvoda za samoliječenje u skupini trudnica, dojilja i male djece.
  • Projekt SUTRA uz ekspertni tim predvodi pozitivno osvještavanje hrvatske javnosti o samoliječenju u trudnoći i tijekom dojenja i racionalnoj primjeni bezreceptnih lijekova i drugih oblika samoliječenja.
  • Projekt SUTRA vodi  računa o održivosti i zdravlju cjelokupne zajednice, posebice u osjetljivoj populacijskoj skupini trudnica, dojilja i beba.

 

CILJEVI PROJEKTA

  • Na godišnjoj razini omogućiti kontinuiranu edukaciju trudnica o samoliječenju tijekom trudnoće i dojenja
  • Educirati stručnu zdravstvenu javnost o novim znanstvenim spoznajama o samoliječenju tijekom trudnoće i dojenja
  • Senzibilizirati javnost o rizicima neracionalne primjene lijekova i proizvoda za samoliječenje tijekom trudnoće i dojenja, te važnosti edukacije trudnica i dojilja kao važne populacijske skupine

 

SLUŽBENA WEB STRANICA PROJEKTA SUTRA |

www.sutra.com.hr

Članci

Nothing Found

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Sorry
Nothing found