Sekcija za kliničku farmaciju organizira predavanje u srijedu, 11. prosinca 2024. u 18 sati u predavaoni HFD-a, Masarykova 2.

Naslov predavanja: Klinički aspekti primjene antimigrenika

Predavač: Vlatka Ljubić Taslak, mag. pharm., spec. kliničke farmacije

Prema trećem izdanju Međunarodne klasifikacije glavobolja (ICHD-3) migrena se razvrstava u skupinu primarnih glavobolja, a dijeli se na migrenu bez aure i migrenu s aurom. Migrena pripada u jednu od najčešćih neuroloških bolesti. Migrena može biti epizodna ili kronična prema učestalosti pojavljivanja. Farmakoterapija migrene dijeli se na akutnu i preventivnu.

U liječenju migrene koriste se nespecifični i specifični lijekovi. Specifični lijekovi za liječenje migrene oblikovani su u razne farmaceutske oblike i doze te pokazuju različita farmakološka svojstva. Odabir terapije za liječenje migrene treba biti individualan.

Specifični lijekovi za akutno liječenje migrene su triptani i ditani (selektivni antagonisti serotoninskih (5-hidroksitriptamin) receptora), gepanti (antagonisti receptora peptida povezanog s kalcitoninskim genom (engl. calcitonin gene-related peptide, CGRP)) te alkaloidi ražene glavice. Najčešće se primjenjuju oralnim putem (tableta, raspadljiva tableta za usta, oralni liofilizat, raspadljivi film za usta) te u manjoj mjeri intranazalno (sprej za nos – otopina, suspenzija, prašak) i supkutano (injekcija). Specifično preventivno liječenje epizodne i kronične migrene provodi se monoklonskim protutijelima na CGRP i CGRP receptor, koji se primjenjuju supkutano ili intravenski te antagonistima CGRP-a, gepantima, koji se primjenjuju oralnim putem (tableta, oralni liofilizat).

U predavanju će biti prikazani klinički aspekti primjene antimigrenika. Bit će prikazani farmaceutski oblici antimigrenika odobrenih na području Europe i SAD-a te oblici koji su u fazi istraživanja i razvoja. Od kliničkih aspekata primjene lijekova najčešće su u fokusu kliničkog farmaceuta terapijska indikacija, doziranje, način i duljina primjene, kontraindikacije, interakcije, nuspojave, farmakodinamička i farmakokinetička svojstva.

Migrena predstavlja javnozdravstveni i socioekonomski problem. Za uspjeh terapije migrene važna je kolaborativna praksa specijalista neurologa, liječnika opće medicine, ljekarnika te aktivno uključivanje i samog bolesnika. Cilj je postizanje boljeg terapijskog ishoda liječenja migrene te posredno smanjenje javnozdravstvenog i socioekonomskog opterećenja. Ljekarničkim savjetovanjem i praćenjem bolesnika može se znatno utjecati na smanjenje farmakoterapijskih problema povezanih s primjenom navedenih lijekova, postići bolji ishodi liječenja te povećati sigurnost pacijenta.