Poštovane kolegice i kolege,

nastavno na obavijest o provođenju mjere provjere epidemiološkog statusa građana prije ulaska u ljekarnu, dostavljamo vam dodatna pojašnjenja.

Naime, nakon širenja epidemije i potvrde lokalne transmisije COVID-19 istovremeno su potvrđivani slučajevi nepridržavanja mjere samoizolacije od određenog broja osoba kojima je ista dodijeljena i koje zadržavanjem u ljekarni ugrožavaju zdravlje ljekarnika i ostalih građana. Nadalje, prema sadašnjem protokolu, ukoliko se kod jednog ljekarnika potvrdi infekcija mora se zatvoriti cijela ljekarna, a što posljedično narušava dostupnost zdravstvene zaštite, poglavito u slabije naseljenim područjima. Stoga je osnovna intencija ove mjere da se što je moguće više zaštiti ljekarnike, spriječi zatvaranje ljekarni i pomogne zajednici u suzbijanju zaraze. Podizanjem svijesti o važnosti samoizolacije podižemo i svijest o tome koliko je važno da svi građani daju doprinos u suzbijanju epidemije.

Trenutno ne postoji mogućnost provjere epidemiološkog statusa za osobe koje nisu osiguranici HZZO-a putem CEZIH-a. Dakle, za hrvatske državljane koji nemaju zdravstveno osiguranje, inozemne osiguranika koji su u posjedu europske kartice zdravstvenog osiguranja i osobe koje imaju status azilanata, ne postoji mogućnost provjere epidemiološkog statusa u ljekarni. Preporuka je da za sve osobe kojima nije moguće provjeriti epidemiološki status u ljekarni, ispred ljekarne zaprimite njihov zahtjev za uslugom te ih ljubazno zamolite da pričekaju ispred ljekarne iz razloga što je puno manji rizik za prijenosom infekcije prilikom kraćeg kontakta na otvorenom prostoru nego u zatvorenom prostoru u kojem se ljudi duže zadržavaju. Naime, virus se znatno duže zadržava u zatvorenom prostoru na drvenim, plastičnim, metalnim površinama i sl.

Obzirom da je lokalna transmisija bolesti potvrđena, sigurnosne epidemiološke mjere su podignute na višu razinu. Prema definiciji preuzetoj sa stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pod rizičnim bliskim kontaktom se smatra bliski kontakt dulje od 15 minuta (<2 metra udaljenosti) u bilo kojem okruženju s oboljelim od COVID-19 . Udaljenost od 1 metra općenito se smatra dovoljnom kako bi se umanjio izravan kontakt s kapljicama, no iz javnozdravstvenih razloga, bliski kontakt definiran je kao udaljenost od 2 metra.

U skladu s višim epidemiološkim mjerama dostavljamo vam korigirani plakat sa važnim obavijestima za pacijente o odgovornom ponašanju izvan ljekarne  i u ljekarni za vrijeme trajanja epidemije.

Plakat možete preuzeti ovdje.

Dostavljamo vam i korigirani plakat o provjeri epidemiološkog statusa.

Plakat možete preuzeti ovdje.

Ukoliko ustanovite da je osobi dodijeljena mjera samoizolacije, nemojte ju pustiti u ljekarnu, zaštitite sebe i druge građane, ali pri tome diskretno dajte do znanja da je zbog zaštite zdravlja i sigurnosti svih građana izuzetno važno da poštuje dodijeljenu mjeru i što prije se vrati u samoizolaciju.

Prijava se podnosi državnom inspektoratu putem kontakt obrasca, a o čemu je bilo riječi u prethodnim obavijestima.

Svjesni smo da je ovaj period za sve vas izuzetno zahtjevan, fizički i psihološki iscrpljujući te da bi vas najviše obradovala vijest da je virus nestao. No, za sada je na svima nama da napravimo sve što možemo da zaustavimo daljnje širenje epidemije.

Sve ljekarne su, u nekom dijelu mali svijet za sebe i prema strukturi pacijenata  i prema tehničkoj opremljenosti same ljekarne. Važno je informaciju o svim promjenama u radu ljekarne, koje zbog izvanredne situacije s epidemijom COVID-19 virusa odstupaju od uobičajenog rada ljekarne, jasno naznačiti pacijentima te se pobrinuti da dobiju potrebne lijekove i  ljekarničku uslugu.

Komora će vam tijekom ove izvanredne situacije biti dostupna cijelo vrijeme na broju 01 4616 805, s time da su djelatnici ureda dostupni u redovno radno vrijeme ponedjeljkom od 12.00 do 20.00 te od utorka do petka od 08.00 do 16.00, a nakon tog vremena i vikendom pozivi se preusmjeravaju na mobitel Predsjednice.

Hrvatska ljekarnička komora