Povodom Svjetskog dana glasa, razgovarali smo s predstojnikom Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb te pročelnikom Katedre za ORL s audiologijom i fonijatrijom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Dragom Prgometom, logopedinjom s Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, mag. Ivanom Šimić, te javnim ljekarnikom i specijalistom kliničke farmacije i članom Sekcije za kliničku farmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva mag.pharm. Goranom Perkovićem, spec.kliničke farmacije iz Ljekarne Perković.
Povodom Svjetskog dana glasa, razgovarali smo s predstojnikom Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb te pročelnikom Katedre za ORL s audiologijom i fonijatrijom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Dragom Prgometom, logopedinjom s Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, mag. Ivanom Šimić, te javnim ljekarnikom i specijalistom kliničke farmacije i članom Sekcije za kliničku farmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva mag.pharm. Goranom Perkovićem, spec.kliničke farmacije iz Ljekarne Perković.
Ovim povodom prof.dr.sc. Prgomet je istaknuo:

“Kada je Vaš glas promukao – potražite stručni savjet otorinolaringologa, odnosno fonijatra koji je subspecijalist za bolesti glasnica. Promuklost može biti znak neke prolazne bolesti (upala grla), ali i znak ozbiljne bolesti kao što je tumor. Ako imate promuklost koja traje duže od tri tjedna, naročito ako pušite, obavezno posjetite liječnika!”

Mag. Ivana Šimić, koja pomaže pacijentima Klinike za bolesti uha, grla, nosa i kirurgije glave i vrata u KBC-u Zagreb, objasnila nam je kako paziti na glasnice te koji su prvi simptomi koji alarmiraju na bolest.

 1.      Što je glas, i koji organski sustavi sudjeluju u proizvodnji glasa?

Postoje mnogobrojne definicije glasa, ali ja volim reći „svoju definiciju“ a, to je da je glas ozvučeni dah koji dolazi pravilnim potiskom iz trbuha. Za pravilnu proizvodnju glasa sudjeluju dišni sustav (respiratori, aktivatori), organi za glasanja (larinks – generator ) i izgovorni organi (artikulatori)
2.      Što sve utječe na glas i pojavnost glasovne patologije?

Na glas utječu mnogobrojni faktori: stil života, stres, emocije, prehrana, cigarete, alkohol, gazirana pića, hidratacija, fizička aktivnost.

 

3.      Ima li zanimanje kojim se čovjek bavi, poveznicu sa pojavom glasovne patologije?

Naravno da ima, zanimanje je izrazito bitna karika kada govorimo o glasovnoj patologiji. Ukoliko ste vokalni profesionalac (osoba kojoj je glas osnovno sredstvo rada) svoje glasnice izlažete još vićem naporu, te uz druge navedene čimbenike rizika dovodite se do rizične skupine da se glasovna patologija pojavi.

 

4.      Prof. Šimić, objasnite nam na koji  način pomažete oboljelima na ORL Odjelu KBC-a Zagreb?

Naš osnovni „zadatak“ je osposobiti svakoga pojedinca da ponovno što prije počne govoriti i da se vrati u svoj svakodnevni život.
Edukacijom, motivacijom, različitim sugestijama i uključivanjem stručnjaka različitih profila nastojimo pacijentu (i njegovoj obitelji) omogućiti sve potrebno za daljnji normalan život.

5.      Kako izgleda rehabilitacija kod pacijenata koji su operirali grlo ili jednjak ili koji su imali tumor?

Život osoba kojima je dijagnosticiran tumor grla, se zasigurno promijeni. Jedan od glavnih problema s kojima se susreću je nemogućnost glasnoga govorenja. Laringektomirane osobe moguće je naučiti jednom od tri vrste alaringealnoga govora. Ezofagealni govor (govor na ušću jednjaka), govor uz pomoć ugradnje traheoezofagealne govorne proteze i govor uz pomoć mehaničkih, digitalnih pomagala – elektrolarinksa. Proces rehabilitacije uključuje rehabilitaciju govora/glasa, gutanja, mirisa, njegu traheostome, vježbe disanja i hidroterapiju.
6.      Primjećujete li je li svake godine sve više pacijenata s ovakvim poteškoćama?

Nažalost odgovor je DA. U zadnje vrijeme povećao se i broj žena koje su oboljele od ove bolesti, kao i osoba mlađe životne dobi.

7.      Koji su prvi simptomi na koje bi trebali posumnjati da je riječ o karcinomu grla-glasnica?

Jedan od vodećih simptoma je promuklost koja traje duže od 4 tjedna, ili bilo kakava promjena u jačini ili boji glasa. Javlja se još i otežano gutanje, poteškoće s disanjem, bol u vratu, osjećaj knedle u grlu te gubitak tjelesne mase u kraćem vremenskom razdoblju.
8.      Koliko, u prosjeku, traje rehabilitacija?

Ako je riječ o benignim promjenama na glasnicama (cista, polip, edem, vokalni nodul), intenzivna glasovna rehabilitacija traje 2-3 mjeseca, uz daljnji logopedski nadzor, a ako je riječ o malignitetu  intenzenzivna rehabilitacija traje 3-6 mjeseci, no taj proces rehabilitacije je cjeloživotni.

9) I za kraj može li se pojavnost glasovne patologije prevenirati i kako?

Pojavnost glasovne patologije se može prevenirati pomoću vokalne higijene.
Vokalna higijena podrazumjeva: osvještavanje nepravilnog vokalnog ponašanja i njegovog negativnog učinka na glasnice, djelovanje na uzroke kako bi se simptomi uklonili ili u najvećoj mogućoj mjeri ublažili i modificirati uvjete rada koji otežavaju normalnu fonaciju i uzrokuju opterećenje glasa.
Treba izbjegavati: pušenje, alkohol, kofein, jela i pića koja iritiraju sluznicu larinksa,vikanje, govorenje u bučnom prostoru, pročišćavanje grla, govor na kraju izdaha,zagušljive prostorije, stres i napetost, dulje govorenje na većoj udaljenosti ili otvorenim prostorima, boravak u prostorijama loše kvalitete zraka, šaptanje (kada ste promukli)!,pretjerano koristiti glas kada ste umorni ili bolesni, mijenjanje svoga osnovnoga govorni ton (imitacija bebe, mede).
Potrebno je:piti dovoljno tekućine, češće disati na nos uz pravilno držanje tijela, svakodnevno odmoriti glas šutnjom, praviti češće pauze prilikom govorenja,smanjiti stres i napetost, koristiti pravilnu tehniku disanja, održavati radni prostor čistim i provjetrenim, povećati konzumaciju vode (6-8 čaša dnevno) ,paziti na začinjenost hrane.

Povodom Svjetskog dana glasa mag. pharm. Goran Perković, spec. kliničke farmacije istaknuo je: “U ljekarničkoj praksi se svakodnevno može susresti pacijente s oboljenjima glasnica. Prvenstveno su to slučajevi gdje je riječ o akutnom laringitisu odnsono promuklosti  kao posljedice akutne bolesti gornjih dišnih puteva. U ovim slučajevima se pacijentima preporučuje dovoljna hidracija, vlaženje ždrijela, odmaranje glasnica te smanjenje podražaja na neproduktivni kašalj. Iako bez adekvatnih kliničkih dokaza, pacijenti mogu probati i pripravke koji održavaju vlažnost sluznice ždrijela poput onih s citratnom kiselinom, hijaluronskom kiselinom, pripravke s biljnim drogama koje sadrže sluz (korjen bijelog sljeza, ekstrakt islandskog lišaja), kao i pripravke s eteričnim uljima eukaliptusa i paprene metvice. Osobama koje imaju problem s glasom, a profeisonalno izlažu glasnice povećanom naporu (npr. predavači) se prepoučuje odmor glasnica kada je to moguće. Onima koji konzumiraju alkohol i duhanske proizvode da smanje odn. prekinu unos istih kao i drugih potencijalnih iritansa. Pacijentima koji imaju promjenu u glasu dulje od 3 tjedna u sklopu akutne upale gornjih dišnih puteva, onima s promjenama u glasu koja traje preko 2 tjedna bez upale gornjih dišnih puteva te onima s učestalim periodima promjene glasa se savjetuje svakako odlazak liječniku.”

Povodom Svjetskog dana glasa održava se niz javno zdravstvenih akcija, gdje se građani mogu besplatno pregledati.

Pregledi građana bez uputnice 16. i 17.04.2019.

1. Klinika za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Ilica 197, Zagreb 16. i 17. travnja 2019. utorak i srijeda od 12-13h (Poliklinika Klinike za tumore, ORL ambulanta) Uz prethodnu najavu na telefon 01/3783 537 (pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni)

2. KB Merkur – ORL ambulanta, Zajčeva 19, Zagreb 16. i 17. travnja 2019. utorak i srijedu od 12-13h (poliklinika – ORL ambulanta) Uz prethodnu najavu na telefon 01/2253 247 (pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni).

3. Centar za ekspertnu medicinu, Voćarska 14, Zagreb 16. i 17. travnja 2019, utorak i srijeda od 16h do 18h (ambulanta 3) Uz prethodnu najavu (099/ 4635800, 01/4635800, info©cem.hr) bit će pregledani građani koji su promukli duže od 4 tjedna, kronični pušači i oni koji imaju glasovni zamor ili nestabilan glas, nelagodu u grlu i glasovni profesionalci. Također nudimo pregled i kronično promukle djece.

4. Poliklinika SUVAG, Ul. kneza Ljudevita Posavskog 10, Zagreb U Poliklinici SUVAG Zagreb obavljat će se preventivni pregledi fonijatra i logopeda 16. 4. 2019. u vremenu od 14,30 – 18,00. Molimo pacijente da se prije dolaska najave na telefon 01/4629-603 kako bi optimalno iskoristili planirano vrijeme za preglede. Preglede će obavljati dr. sc. Ivana Aras, dr. med. , spec ORL – fonijatar i mr. sc. Irena Zovko, prof. logoped. Pregledi će se obavljati u zgradi Medicinske dijagnostike i rehabilitacije, Kneza Ljudevita Posavskog 10a, Zagreb. Molimo pacijente da se, nakon dolaska u Polikliniku, jave na prijemni šalter. Medicinske sestre će ih otpratiti do ambulante u kojoj će se obavljati predviđeni preventivni fonijatrijski i logopedski pregled.

5. KB Sveti duh – ORL ambulanta, Ul. Sveti Duh 64, 10000, Zagreb 16. i 17. travnja 2019. utorak i srijedu od 13-14h (poliklinika – ORL ambulanta) Uz prethodnu najavu na telefon 01/ 3712 436 (pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni).

6. KB Dubrava – ORL ambulanta, Avenija Gojka Šuška 6, Zagreb 16. i 17. travnja 2019. utorak i srijedu od 12-14h (poliklinika – ORL ambulanta) Uz prethodnu najavu na telefon 01/290 2892 (pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni)