Zagreb, 22. siječnja, 2020. –Udruga Nismo same bila je domaćin prvog MedTalk-a, nove društveno odgovorne inicijative u organizaciji Roche Hrvatska, pokrenute s ciljem poticanja dijaloga, razmjene mišljenja i suradnje među različitim dionicima u javno-zdravstvenom sustavu, na kojem će se redovito otvarati aktualna pitanja iz područja zdravstva i poticati sve javnosti na unapređenje kvalitete sustava. U sklopu prvog u nizu MedTalka, posvećenog “Lila tjednu – Tjednu ženskog zdravlja“, koju udruga Nismo same provodi od 2017. godine, sudionici su analizirali prošlogodišnje rezultate te donijeli zajedničke odluke vezane uz ovogodišnje aktivnosti.

O važnosti posjeta liječniku, preventivnih pregleda i podrške bolesnicima su govorili:
doc. dr. sc. Dražan Butorac, prim. dr. med., doc. dr. sc. Vanja Kaliterna, prim. dr. med., Ivana Kalogjera, prim. mr. sc. Višnja Matković, dr. med., doc. dr. sc. Danijela Vrdoljak – Mozetič, prim. dr. med. i Ivo Brozović, dr. med.

Uzevši u obzir dosadašnju praksu, znanje i iskustva stručnjaka, koji su sudjelovali na panelu, zajednički su doneseni sljedeći zaključci i preporuke za Lila tjedan 2020:

1. Uvesti objedinjen nalaz HPV i PAP testa

2. Izraditi hodogram za liječnike i bolesnike

3. Nikome ne ograničivati dolazak na HPV test, ali jasno definirati i komunicirati dobnu granicu, budući da su najugroženije žene u dobi od 30 do 60 godina

4. Educirati i informirati bolesnice da je primarna zdravstvena zaštita glavno mjesto za prvi kontakt

5. Proširiti Lila tjedan na dvije dodatne pretrage –ginekološki UZV i UZV dojke

6. Proširiti Lila tjedan na još dva nova grada

7. Nastaviti projekt Lila kave – neformalna, edukativna druženja liječnika i bolesnica

8. Svi zajedno raditi na tome da Lila tjedan postane Nacionalni tjedan ženskog zdravlja

Potpuni izvještaj sa ovog skupa možete pročitati na poveznici:

Objava za medije – MedTalk #1