U organizaciji tvrtke HIT konferencija i partnere BIOcentar, Sekcija za farmaceutski menadžment HFD-a i Sekcije za onkološku farmaciju HFD-a, 5. rujna 2019. u BIOCentru u Zagrebu održao se okrugli stol pod nazivom “Data4Oncology MeetUp “.

Slijedom nadolazećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, te uzevši u obzir onkologiju kao politički prioritet i Hrvatske i Europe, okrugli stol okupio je sudionike koji su istaknuli vrijednost podataka i dotaknuli se teme budućnosti podatkovne znanosti u onkologiji.

U okruglom stolu sudjelovali su pomoćnica ministarstva zdravstva Vera Katalinić – Janković, dr. med., voditelj Registra za rak RH pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dr.sc. Mario Šekerija, dr. med., izvršni direktor tvrtke Exaltum i data scientist prof.dr.sc. Kristian Vlahoviček, projekt menadžer iz tvrtke SAS Institute Hrvatska Damir Crvelin te predsjednica Sekcije za onkološku farmaciju u Hrvatskom farmaceutskom društvu Vesna Pavlica, mr.pharm.

Povodom objave nacrta Nacionalnog plana protiv raka u Hrvatskoj i hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU 2020., s brigom o raku na europskom političkom planu, ovaj MeetUp bio je dobar trenutak za raspravu o važnosti i strukturi suvremenih registra karcinoma, prikupljanju djelotvornih podataka, pravodobna ulaganja u obrazovanje stručnjaka za podatke, zdravstvenu inteligenciju te zaštitu podataka.

Osim okruglog stola, sudionici skupa imali su prilike čuti više o važnosti i ciljevima Nacionalnog plana protiv raka te o onkoloških podacima iz perspektive javnog zdravstva.