Newsletter

Najnovije objave

Webinar – dr. sc. Stribor Marković: “Znate li dovoljno o probioticima?”

Webinar – dr. sc. Stribor Marković: “Znate li dovoljno o probioticima?”

Webinar – dr. sc. Stribor Marković: “Znate li dovoljno o probioticima?” 28. ListopadLis. 2021 18:00 - 20:00Webinar, online edukacija

Povodom 15. HRVATSKOG DANA LJEKARNI, Sekcija za javnu ljekarničku djelatnost HFD-a organizirala je webinar na temu “Znate li dovoljno o probioticima?” koji će se održati u četvrtak 28. listopada 2021. u 18 sati.

Predavač: dr. sc. Stribor Marković, mag pharm.

Moderator: Martina Šepetavc, mag. pharm.

Prijave za webinar na poveznici:

https://moodle.farmaceut.org/course/view.php?id=19

*Prisustvovanje webinaru će biti bodovano od strane HLJK sukladno Pravilniku o stručnom usavršavanju ljekarnika. Lozinka za pristup pitanjima na platformi Moodle će biti objavljena tijekom webinara.


Uvodna riječ predavača dr. sc. Stribora Markovića

Prije nekoliko godina na kampu usred Velebita imao sam raspravu s ukrajinskim speleologom i liječnikom koji me iskreno pitao, vidjevši moj entuzijazam: Jesu li probiotici samo veliki “hype”? To pitanje ne postavljaju samo ukrajinski speleolozi već i svaki razuman medicinski djelatnik. Police ljekarni savijaju se pod teretom raznih probiotičkih proizvoda. U tihoj medicinskoj realnosti njihova je zadaća daleko uža, ali više nego jasno medicinski vrijedna. Postoji li razlika između vrste i soja? Mogu li se probiotici razlikovati ovisno o mjestu proizvodnje, pa čak i kad su isti soj? Što to nude “smjese” različitih sojeva? Molekularni mehanizam probiotika te pretkliničke studije mogu biti korelirani s kliničkim studijama, što nam otvara oči da tražimo jasne poveznice u komunikaciji. S druge strane, dokazi in vitro ili in vivo studija ne mogu kreirati indikacije. Razne ideje vuku se o nužnosti izvorišta probiotika kao ključnom faktoru, broju sojeva u proizvodu, a marketing nudi zabavne reklame koje sugeriraju kako probiotici niču na zgarištima mikrobioma uništenog antibioticima ili infekcijom. Nude se ekstenzije, nešto poput frizerskih ekstenzija, kako se uloga mikrobioma olako translatira na ulogu probiotika. Istina je dijametralno suprotna od takvih tvrdnji. Pravi probiotik mora imati dobru stabilitetnu studiju baš kao i lijek. Taksativno nabrajanje svojstava probiotika je irelevantno ako nije zadovoljena doza. Stručni radovi, čak i društvene mreže, nude sofisticirane nadogradnje znanja o probioticima, a onda farmaceuti budu konfrontirani vrlo banalnim strahovima pacijenata kako se laktobacili ne smiju koristiti kod osoba osjetljivim na laktozu ili mlijeko. Stoga treba krenuti od osnova da bi došli do nadogradnje.

Uvezi u Google Calendar

Lokacija

Webinar, online edukacija

Upute

Ne mogu pronaći rutu!

  • Raspored
  • Gosti
  • Uzvanici
  • Kupi
  • Prognoza
  • Komentari

Podaci o vremenskoj prognozi trenutno nisu dostupni

Vremenska prognoza

Danas stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Vjetar stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Vlaga stec_replace_current_humidity %

Kao da je stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Prognoza

Datum

Vrijeme

Temperatura

stec_replace_5days

Sljedeća 24 sata

Omogućio openweathermap.org

Related posts