Uvođenje lockdowna i potreba nošenja maski za lice imali su ogroman utjecaj na kupovinu kozmetike, pogotovo dekorativne, tijekom 2020. godine.

Prodaja u drogerijama je prema nekim izvorima pala za čak 22% između siječnja i kraja listopada 2020. Unatoč svemu, parfemi su izdržali zdravstvenu krizu bolje od ostalih kategorija, zahvaljujući procvatu internetske prodaje.

Internetske su trgovine potaknule prodaju u kategoriji mirisa, što predstavlja samo desetinu ukupne prodaje kozmetičkih proizvoda.

Pretpostavlja se da će u 2021. godini trendovi kozmetičke industrije ići ka sve većem uvođenju novih tehnologija, kako u proizvodnji tako i u ambalaži. Uvode se novi oblici kozmetičkih proizvoda: emulzija, fluida, pjena ili „mouseva“. Za takav tip proizvoda potrebna je i odgovarajuća tehnologija i ambalaža čiji razvoj isto tako spada u dio novih rješenja aplikacije proizvoda.

Individualizirani pristup i personalizirana kozmetika sve su više u fokusu i njima  teže gotovo svi globalni brendovi. Imajući na umu razvoj takvog pristupa, očekivan je i rast prodaje putem ljekarničkih kanala uz savjet ljekarnika kao stručne osobe.

Kozmetički segment higijene usne šupljine došao je u značajan fokus uslijed korona krize, a potvrđeni znanstveni dokazi utjecat će na daljnji smjer razvoja ove grupe proizvoda.

Kao i u prošloj godini, tako će i u 2021. rasti broj proizvoda za njegu ruku, od antiperspiransa do proizvoda za njegu i održavanje higijene ruku.

Potrošači postaju sve svjesniji utjecaja upotrebe tradicionalnih kozmetičkih proizvoda na zagađenje okoliša, stoga će naglasak i dalje ići u smjeru prirodne (green) kozmetike. Težnja da se sve prilagodi ekološki osviještenom kupcu koji sve više koristi proizvode s minimalnim utjecajem na moguće zagađenje okoliša predstavljat će najvažniji trend koji će sveobuhvatno utjecati na kozmetičku industriju.

Način života u novo normalnom stanju doprinijeti će drugačijem rasporedu prioriteta te se pretpostavlja da će osobno blagostanje i briga o zdravlju doći na listu prioriteta globalno.

Vlasta Pojatina mag. pharm., predsjednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju

Izvor: Cosmetics EU