Povodom Hrvatskog dana ljekarni na temu gripe i cijepljenja protiv gripe, Sekcija za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva provela je istraživanje s ciljem provjere stupnja znanja i stavova o prevenciji i liječenju gripe ljekarnika i pacijenata u Republici Hrvatskoj.

Sve pacijente i partnere u zdravlju pozivamo da u ponedjeljak, 30. listopada posjete svoje ljekarne i druže se sa svojim magistrima farmacije, te mogu prigodno saznati sve o gripi i cijepljenju protiv gripe uz posebno pripremljenu edukativnu brošuru kreiranu od magistara farmacije iz Sekcije za javno ljekarništvo HFD-a u suradnji s liječnicima obiteljske medicine (KoHOM) i stručnjacima za gripu s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i autorima portala Gripa.hr.

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, jedanaestu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni. Iako taj Dan tradicionalno obilježavamo 29. listopada  (na datum simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 1271.), budući da je ove godine u nedjelju, obilježit će se u ljekarnama diljem Hrvatske u ponedjeljak, 30. listopada.

Tema  ovogodišnjeg 11.  hrvatskog  dana  ljekarni  je  “Što trebate znati o gripi – pitajte svog ljekarnika“ s ciljem podizanja svijesti o dobrobiti cijepljenja, kao najučinkovitijeg načina sprječavanja obolijevanja od gripe te podučavanja građana o ispravnom liječenju ove sezonske bolesti, koja se često neopravdano liječi antibioticima.

Povodom Hrvatskog dana ljekarni na temu gripe i cijepljenja protiv gripe, Sekcija za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva provela je istraživanje s ciljem provjere stupnja znanja i stavova o prevenciji i liječenju gripe ljekarnika i pacijenata u Republici Hrvatskoj.

353 ljekarnika uvjerljivo smatraju (preko 80%) da se u Hrvatskoj obavezno trebaju cijepiti protiv gripe osobe s kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina i zdravstveni radnici, a najidealniji period za cijepljenje je za većinu listopad i studeni.

U istraživanju je sudjelovalo i 832 pacijenta iz Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagreba s okolicom te Hrvatskog zagorja, iz većih gradova ali i ruralnih područja. Gotovo većina pacijenata – ispitanika (43%) bila je starija od 56 godina, 63% ispitanika su ženskog spola, a gotovo 70% su pušači. Rezultati su nažalost poražavajući, jer je istraživanje pokazalo da se 79,2% ne cijepi redovito protiv gripe unatoč stručnim preporukama.

Kao razlozi necijepljenja protiv gripe navode se sljedeći:

  • Preko 52% smatra da im neće pomoći
  • Preko 32% boji se štetnog učinka cjepiva
  • 15% ih misli da već imaju imunitet jer su prebolili gripu
  • Oko 5% ih smatra da je cijepljenje preskupo, ne znajući da je cijepljenje protiv gripe besplatno za pacijente koji boluju od kroničnih bolesti, pretile osobe, trudnice i sve starije od 65 godina (gotovo trećina ispitanika nije znala ovu informaciju).

 

              Informacije i savjete o cijepljenju/cjepivu protiv gripe naši pacijenti traže od liječnika (45%), putem medija (24%), nikad ne traže savjet (19%), ljekarnika (18%), putem interneta (12%), medicinskih sestara (9%), članova obitelji i prijatelja (5%), a svega 4% se informiraju putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što ukazuje na potrebu osnaživanja vjerodostojnih zdravstvenih kanala sa stručnim informacijama temeljenim na znanstvenim dokazima.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života kao i niz drugih ljekarničkih usluga. Ujedno želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o našoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i promicanju odgovornog ponašanja građana prema svom zdravlju.

Nakon uspješnog obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni prethodnih deset godina, uvjereni smo da je taj dan već postao prepoznatljiv dan ljekarničke struke, koji će se i nadalje obilježavati.

 

Sve pacijente i partnere u zdravlju pozivamo da sutra dođu u svoje ljekarne i druže se sa svojim magistrima farmacije, te mogu prigodno saznati sve o gripi i cijepljenju protiv gripe uz posebno pripremljenu edukativnu brošuru kreiranu od magistara farmacije iz Sekcije za javno ljekarništvo HFD-a u suradnji s liječnicima obiteljske medicine (KoHOM) i stručnjacima za gripu s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i autorima portala Gripa.hr.

 

Partneri u provođenju projekta su tvrtka Fidifarm i Medika d.d. kojima se organizatori zahvaljuju na pomoći oko tiska ii distribucije edukativnog materijala.