Pandemija virusa SARS-CoV-2 promijenila je neke navike i pitanje higijene dovela u fokus. Sve se zdravstvene vlasti slažu da je najbolji način zaštite od zaraze držanje distance, nošenje maske i temeljito pranje ruku. Čini se da se potrošači prilično dobro drže ovih preporuka, no usprkos svemu pandemija ne jenjava.

Krajem prve polovine 2020. institut OnePoll proveo je istraživanje u ime tvrtke Citron, specijalizirane za veleprodaju proizvoda za higijenu i dezinfekciju. Istraživanje je provedeno u Engleskoj na uzorku od 2000 ljudi.

Prije početka pandemije ispitanici su odgovorili da:

  • ruke peru pet puta dnevno, približno 13 sekundi
  • nemaju alkoholni gel pri ruci (47 %)
  • nakon kihanja ne peru ruke (30 %)

Nakon početka zdravstvene krize ispitanici su odgovorili da:

  • ruke peru osam puta dnevno u trajanju od prosječno 19 sekundi
  • koriste mnogo više alkoholnog gela nego prije (50 %)
  • nakon kihanja ne peru ruke (15 %)

Studija također otkriva da je 58 % potrošača zabrinuto zbog odlaska u trgovinu. Nepovjerenje u dezinfekciju i čišćenje velikih prostora, kao što su trgovački centri, dosta je veliko, stoga je usvajanje pouzdanog i strogog sanitarnog protokola više nego potrebno.

Trend značajnog osvještavanja potrebe pridržavanja higijenskih navika i čistoće tijela uvelike utječe na proizvodnju i asortiman kozmetičkih proizvoda. Tvrtka Procter & Gamble zabilježila je godišnji porast neto prodaje od 8 % zahvaljujući naglom porastu potražnje za proizvodima za čišćenje i higijenu, izvještava In-cosmetics. Očekuje se da će ovaj trend postati standard u svijetu kozmetike.

Pretjerano pranje ruku može oštetiti kožu te je stoga primjena zaštitnih emolijentnih krema za ruke u značajnom porastu. Primjereno je korištenje krema za ruke s antiseptičkim učinkom. Cijeli segment njege ruku već je nekoliko mjeseci u središtu pozornosti. Prema portalu In-cosmetics, prodaja ove vrste proizvoda naglo je porasla te na ovom području ima dosta inovacija. Kozmetika s antibakterijskim tvrdnjama također pokazuje ​​značajan rast prodaje.

Kozmetička je industrija za manje od godinu dana morala učiniti zaokret u trendovima i razvoju, a higijenski proizvodi više nisu samo proizvodi za svakodnevnu njegu koji se rabe iz navike. Danas se smatraju važnim saveznicima u borbi protiv pandemije.

 

Izvor: CosmeticOBS