Europski dan svjesnosti o antibioticima (EAAD) i ove se godine diljem Europe obilježava 18. studenoga. Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC) započeo je s obilježavanjem ovoga dana još 2008. godine s ciljem osvješćivanja javnosti o opasnostima razvoja otpornosti mikroorganizama na antibiotike te važnosti njihove racionalne primjene.

Inicijativom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 2015. godine pokrenuto je i obilježavanje Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima (WAAW), koji se i ove godine obilježava od 18. do 24. studenoga. Europski dan svjesnosti o antibioticima i Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima partnerske su inicijative čijom se sinergijom nastoji osnažiti svijest građana i zdravstvenih radnika o pravilnoj primjeni antibiotika.

Na svojoj internetskoj stranici HALMED je za pacijente i zdravstvene radnike priredio tekst o pravilnoj i odgovornoj primjeni antibiotika sa savjetima i uputama:

  • Antibiotici su namijenjeni liječenju bakterijske infekcije, ali ne i virusne.
  • Antibioticima se ne liječe gripa i prehlada niti svaka grlobolja.
  • Antibiotikom se ne snižava tjelesna temperatura.
  • Antibiotik treba uzimati samo po preporuci liječnika, u jednakim vremenskim razmacima i dozu treba popiti cijelu.

HALMED prati sigurnost primjene svih lijekova, pa tako i antibiotika, te koristi sve dostupne informacije za kontinuiranu procjenu njihovih sigurnosnih profila. Stoga pozivamo pacijente i zdravstvene radnike da HALMED-u prijave svaku sumnju na nuspojavu antibiotika, uključujući eventualne slučajeve njihove nedjelotvornosti. Također, HALMED i ovim putem poziva sve liječnike i pacijente da antibiotike propisuju i koriste odgovorno i savjesno.

Objavu HALMED-a možete u cijelosti vidjeti na poveznici:

https://www.halmed.hr/Novosti-i-edukacije/Novosti/2020/Europski-dan-svjesnosti-o-antibioticima-i-Svjetski-tjedan-svjesnosti-o-antibioticima/2455