Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, ove godine u suradnji s tvrtkom JADRAN GALENSKI LABORATORIJ d.d., a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, desetu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271.

Tema ovogodišnjeg 10. hrvatskog dana ljekarni je “Zdravlje očiju – suho oko i alergijski konjunktivitis” s ciljem pružanja pomoći sve većem broju osoba, svih starosnih skupina, koje imaju problema s vidom, uzrokovanih suhim okom i alergijskim konjunktivitisom. Ti problemi najčešće nastaju zbog svakodnevnog pretjeranog naprezanja očiju pri dugotrajnoj upotrebi računala, mobitela, čitanju, pisanju i slično, kao i sve češćoj izloženosti različitim alergenima, što dovodi do potencijalnog oštećenja vida. Ljekarnici savjetima mogu značajno pridonijeti prevenciji i pravodobnom liječenju očnih oboljenja.

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, ove godine u suradnji s tvrtkom JADRAN GALENSKI LABORATORIJ d.d., a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, desetu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271.

Partner u distribuciji materijala i ove je godine naša najveća veledrogerija MEDIKA d.d.

 

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života kao i niz drugih ljekarničkih usluga. Ujedno želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o našoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i promicanju odgovornog ponašanja građana prema svom zdravlju.

Nakon uspješnog obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni prethodnih devet godina, uvjereni smo da je taj dan već postao prepoznatljiv dan naše struke, kojeg ćemo i nadalje, nadamo se s veseljem obilježavati. Uspjeh ovog projekta ovisi o svima nama!

 

Tema ovogodišnjeg 10. hrvatskog dana ljekarni je “Zdravlje očiju – suho oko i alergijski konjunktivitis” s ciljem pružanja pomoći sve većem broju osoba, svih starosnih skupina, koje imaju problema s vidom, uzrokovanih suhim okom i alergijskim konjunktivitisom. Ti problemi najčešće nastaju zbog svakodnevnog pretjeranog naprezanja očiju pri dugotrajnoj upotrebi računala, mobitela, čitanju, pisanju i slično, kao i sve češćoj izloženosti različitim alergenima, što dovodi do potencijalnog oštećenja vida. Ljekarnici savjetima mogu značajno pridonijeti prevenciji i pravodobnom liječenju očnih oboljenja.

 

Molimo Vas i Vaše suradnike da se pripremite za obilježavanje ovogodišnjeg Hrvatskog dana ljekarni tako da osvježite znanje iz područja najčešćih tegoba s očima i vidom, napose onih povezanih sa suhim okom i alergijskim konjunktivitisom. Obratite pozornost na tekst prigodnog letka kojeg ste dobili, a koji je namijenjen građanima/pacijentima, jer će Vas oni, na temelju tih informacija vjerojatno najviše pitati.

 

Povodom nadolazećeg 10. hrvatskog dana ljekarni, HFD ponavlja tečaj iz oftalmologije – “Oftalmologija – odabrana poglavlja za ljekarnike” 19. listopada 2016. godine, u suradnji sa Specijalnom bolnicom za oftalmologiju Svjetlost i njihovim vrsnim zdravstvenim stručnjacima. Cilj tečaja je da polaznici osvježe i prošire znanje iz određenih područja oftalmologije da bi kompetentno mogli savjetovati pacijente o pravilnoj primjeni receptnih lijekova za oči te pomoći pri izboru bezreceptnih lijekova i proizvoda za oči te ih upozoriti na moguće nuspojave i interakcije s drugim lijekovima. Tečaj je vrednovan prema Pravilniku o stručnom usavršavanju mag. pharm. HLJK  sa 3 boda, te molimo sve zainteresirane ljekarnike da se što prije pripreme i obnove svoje znanje ovim jedinstvenim povodom.

 

 

Nastojte da toga dana Vaša ljekarna bude lijepo uređena i ugodno mjesto za razgovor, a za građane/pacijente možete pripremiti i neku sitnicu (voće, mrkvice (kao simbol hrane za zdravlje očiju), promotivne uzorke…) što prepuštamo Vašim mogućnostima i kreativnosti.

Vrlo je važno da s aktivnostima, koje ćete provoditi u ljekarni, vezanim za obilježavanje Dana ljekarni upoznate sve djelatnike u ljekarni.

Molimo Vas da plakate (2 kom.) s najavom 10. hrvatskog dana ljekarničim stignu dostavom MEDIKE, izložite na vidnom mjestu u ljekarni (u izlogu, na ulaznim vratima ili u oficini), da bi ih građani/pacijenti pravodobno uočili te 29. listopada došli u ljekarnu, ako žele više informacija i savjeta o očuvanju zdravlja očiju, osobito tegobama uzrokovanim suhim okom ili alergijskim konjunktivitisom. Zainteresiranima uručite i prigodan letak (svaka ljekarna dobiva 50 letaka) te ih savjetujte o očuvanju zdravlja očiju, kao i ispravnoj uporabi bezreceptnih ili propisanih oftalmoloških lijekova.

Potičemo Vas da u svojim sredinama istupate u medijima i promovirate ovogodišnju temu i značenje Hrvatskog dana ljekarni, a time i ulogu ljekarnika u društvu.

Vjerujemo da će javnost i mediji prepoznati dobrobit od ove ljekarničke aktivnosti kao i važnost ljekarništva u našem zdravstvu.

Učinimo Hrvatski dan ljekarni “danom otvorenih vrata ljekarni“ za pacijente i javnost te se dodatno angažirajmo da naša plemenita i zahtjevna struka ima svoj prepoznatljiv, tradicionalni dan s ciljem promicanja ljekarništva u zdravstvenom sustavu i društvu općenito.

Srdačan pozdrav!

 

 

Organizatori:

SEKCIJA ZA JAVNO LJEKARNIŠTVO HRVATSKOG FARMACEUTSKOG DRUŠTVA I

HRVATSKA LJEKARNIČKA KOMORA

 

 

Materijal koji svaka ljekarna dobiva za obilježavanje 10. hrvatskog dana ljekarni:

– 2 plakata 60 x 80 cm

– 50 letaka

– 1 dopis za ljekarnike

 

Najljepše zahvaljujemo tvrtki JGL na suradnji u organizaciji te veledrogeriji MEDIKA na dostavi materijala svim ljekarnama u Hrvatskoj.

 

 

 

Za dodatne informacije možete se obratiti:

Hrvatsko farmaceutsko društvo, Masarykova 2, Zagreb

tel.: 01/ 48 72 849

info@farmaceut.org

www.farmaceut.org