Predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora HLZ-a, dr. Dragan Soldo, jedan je od stručnjaka koji poziva na prevenciju i zaštitu zdravlja u sezoni respiratornih bolesti. Poziva na cijepljenje protiv gripe i pneumokoknih bolesti kako bi se na vrijeme spriječile moguće neželjene komplikacije, te pozdravlja aktivnosti kampanje #PREVENCIJA, a ne #KOMPLIKACIJA.

1) Dr. Soldo, kakve inicijative planira Hrvatsko društvo obiteljskih doktora HLZ-a provesti u smislu senzibiliziranja javnosti o važnosti cijepljenja protiv pneumokoka za kronične pacijente?

Hrvatsko društvo obiteljskih doktora HLZ-a aktivno sudjeluje u promociji cijepljenja protiv pneumokokne bolesti te smo u suradnji s drugim stručnim društvima uputili dopis Ministarstvu zdravlja i HZJZ-u gdje tražimo i bolju aktivnu promociju cijepljena kroz medije. Također u suradnji s  Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim društvom za hipertenziju HLZ-a, Hrvatskim torakalnim društvom,  Hrvatskim društvom za infektivne bolesti HLZ-a  i Hrvatskim društvom za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a radimo na izradi zajedničkih preporuka za cijepljenje protiv pneumokokne bolesti.

2) Sezona gripe i pneumokonih bolesti su pred vratima. S obzirom na trenutačnu pandemiju uzrokovanu COVID.19, vjerujete li da će se ljudi ove godine cijepiti u većem broju?

Cijepljenje je ove godine obzirom na situaciju očito in i ogroman je interes za cijepljenje kako protiv gripe tako i protiv pneumokokne bolesti. Nadamo se da će HZJZ osigurati dovoljne doze cjepiva za sve rizične grupe bolesnika.

3) Malo tko, na žalost zna o besplatnom cjepivu protiv pneumokoknih bolesti. Zašto je to tako?

Kad govorimo o cijepljenju protiv pneumokoka glavni problem je slaba promocija cijepljenja od strane HZJZ-a kako prema rizičnim grupama bolesnika tako i prema zdravstvenim djelatnicima. Cjepivo je dugi niz godina u planu i programu cijepljenja i očekujemo da će pandemija doprinijeti boljoj promociji cijepljenja protiv pneumokokne bolesti.

4)  Koje najčešće komplikacije mogu izazvati pneumokone bolesti?

Najteže komplikacije pneumokokne bolesti s visokom smrtnošću su meningitis, sepsa i upala pluća s bakterijemijom.

5)  Za koga je cjepivo protiv pneumokoka izrazito preporučeno?

Prema važećim smjernicama stručnih društava cjepivo se preporuča svim starijima od 60 godina što trenutno nije u Hrvatskom provedbenom programu imunizacije, pravo na besplatno cijepljenje u našoj zemlji imaju bolesnici koji boluju od alkoholizma, kroničnih bolesti, srca, bubrega, jetre i pluća, šećerne bolesti, osobe s asplenijom, osobe s kohlearnim implantatom, osobe s povećanim rizikom za razvoj infekcije središnjeg živčanog sustava i imunokompromitirani bolesnici.

6) Treba li se svake godine cijepiti protiv pneumokoka i može li se istodobno u liječničkoj ordinaciji osoba cijepiti i protiv gripe i protiv pneumokoka?

Uz iznimku imunokompromitiranih osoba većini bolesnika dovoljna je jedna doza  cjepiva, to se pogotovo odnosi na bolesnike starije od 65 godina koji trebaju primiti samo jednu dozu cjepiva. Nema medicinskih kontraindikacija za istodobno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti i gripe.