U organizaciji Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi i Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 15. srpnja 2019., održan je sastanak na temu “Učeći od najboljih, možemo spriječiti i eliminirati rak vrata maternice”.

Cilj sastanka, kako su naveli predstavnici organizatora, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak i prof. dr. sc. Stjepan Orešković, bio je prezentirati primjere dobrih praksi u borbi protiv HPV-a na razini Europske unije, te razmotriti mogućnosti suradnje kako bi se osnažile i ubrzale javnozdravstvene intervencije u poboljšanju procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj.

Vera Katalinić Janković, pomoćnica Ministra zdravstva, naglasila je da izrada hrvatskog Nacionalnog plana protiv raka, te stavljanje onkologije kao jednog od prioriteta zdravstvene politike tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, svakako doprinose bržoj i učinkovitijoj borbi proziv raka vrata maternice i svih ostalih vrsta karcinoma uzrokovanih HPV virusom. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a je izjavio da Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi intenzivne aktivnosti s ciljem edukacije i motiviranja roditelja da cijepe svoju djecu protiv HPV-a.

U prilogu Vam dostavljamo Objavu za medije sa ovog značajnog skupa.

 

Sastanak na temu HPV-a: “Hrvatska bez raka vrata maternice – Od Nacionalnog plana do globalne akcije!”