U Zagrebu, 18. srpnja 2019. Vlada Repiblike Hrvatske i tvrtka Roche potpisali su Memorandum o suradnji na projektu “Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja”.

Svrha je projekta smanjiti stopu smrtnosti bolesnika s rakom, povećati stope doživljenja i poboljšati kvalitetu života bolesnika sa zloćudnim bolestima istodobno transformirajući trenutačnu zdravstvenu onkološku skrb.

Memorandum su potpisali ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, generalni direktor tvrtke Roche d.o.o., dr Milorad Gošev i prokurist dr Dražen Jeleč (IDSL, ujedinjene nstrategije međunarodnih poslova), čime su potvrdili svoju predanost projektu.

Roche je spreman uložiti 90 milijuna kuna kako bi se osnovao nacionalni Zavod za personaliziranu medicinu i educiralo 30 zdravstvenih radnika koji će biti zaposleni u Zavodu.

Zdravstvena zaštita temeljena na personaliziranome pristupu putem sveobuhvatnoga genskog testiranja i prikupljanje podataka iz svakodnevne liječničke prakse izravno će pridonijeti mogućnosti izlječenja raka.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, očekuje se da će se 2030, godine pojavnost malignih bolesti povećati 69%, a smrtnost 73%. Zbog tog cunamija, poboljšanje ishoda liječenja visoko je na dnevnome redu zdravstvenih politika Europske unije uključujući i našu zemlju.

Dan nakon potpisivanja Memoranduma održana je svečanost u Preporodnoj dvorani, Opatička ulica 18, u Zagregu, gdje su bili prisutni potpisnici kao i mnogobrojni uzvanici iz područja zdravstva, te saborski zastupnici.

Povijesno partnerstvo za transformaciju hrvatske onkološke skrbi