U sklopu aktivnosti Radne skupine za industrijsku farmaciju HFD-a održan je GMP okrugli stol.
Šezdesetak prijavljenih sudionika iz gotovo svih proizvođača lijekova u Hrvatskoj, nekoliko veleprodaja te drugih tvrtki iz farmaceutskog okruženja ispunilo je i ovaj put predavaonicu Hrvatskog farmaceutskog društva gotovo do zadnjeg mjesta, što je još jedna potvrda kako postoji veliki interes za ovakve i slične teme…

 

U sklopu aktivnosti Radne skupine za industrijsku farmaciju HFD-a, 23. veljače ove godine održan je GMP okrugli stol tijekom kojeg su obuhvaćene izabrane teme iz područja validacije. Kako je nedavno na snagu stupilo novo izdanje EU GMP Dodatka 15: Kvalifikacija i validacija, tijekom okruglog stola predstavljene su glavne novosti i značajnije promjene u tom vrlo kompleksnom i zahtjevnom području. Također, daljnjim izlaganjima i raspravom su obuhvaćene specifične teme kao što su validacija opremanja, validacija transporta i kontinuirana verifikacija procesa. Uz ovo, održana je i grupna radionica tijekom koje su rješavani primjeri iz prakse vezano za upravljanje promjenama, prepoznavanje potreba validacije i prijavu varijacija.

S obzirom da su među predavačima bili predstavnici regulatornog tijela (Agencija za lijekove i medicinske proizvode), ali i predstavnici farmaceutske industrije (Pliva, Belupo, JGL), tijekom okruglog stola mogla su se čuti gledišta iz različitih perspektiva koja su dodatno pridonijela zajedničkoj raspravi.

Šezdesetak prijavljenih sudionika iz gotovo svih proizvođača lijekova u Hrvatskoj, nekoliko veleprodaja te drugih tvrtki iz farmaceutskog okruženja ispunilo je i ovaj put predavaonicu Hrvatskog farmaceutskog društva gotovo do zadnjeg mjesta, što je još jedna potvrda kako postoji veliki interes za ovakve i slične teme.

 

 

PRIPREMIO: mr.sc. Bruno Šimek, mag.pharm.

Predsjednik Radne skupine za industrijsku farmaciju HFD-a