Sudionici 79. FIP-ovog kongresa su imali prilike čuti niz zanimljivih predavanja,  od kojih donosimo izabrane sažetke:

Farmaceutski znanstvenici razvili metode za učinkovitije i manje toksično liječenje raka dojke.

Pod vodstvom indonezijskih znanstvenika predstavljena su istraživanja učinjena na razvoju i validaciji LC-MS/MS metode za analizu metabolita tamoksifena i doksorubicina. Redukcija recidiva raka dojke koja se opaža prisustvom metabilita endoksifena i 4-hidroksitamoksifena se uspješno može ostvariti mjerenjem razina ovih dvaju metabolita na temelju čega se može podešavati doza i liječenje učiniti učinkovitije i manje toksično. Za razliku od prijašnjih istraživanja za koja se koristila analiza plazme, u ovoj studiji se koristi osušena mrlja krvi, što je manje invazivno za pacijenta. U slučaju doksorubicina, akumulacija glavnog metabolita doksorubicinola je odgovorna za oštećenja srca. Metodom koju su znanstvenici razvili, razinu metabolita moguće je odrediti već 40 minuta nakon uzete doze doksorubicina. Razvijene metode uvelike pomažu u individualnom određivanju terapije kod pacijenata oboljelih od raka dojke.

FIP podržava propagiranje imunizacije u ljekarničkom sustavu.

FIP je razvio posebne smjernice za promociju imunizacije u ljekarnama koje su sada raspoložive svim zemljama članicama. Cilj je osigurati pomoć za uvođenje, širenje i unaprjeđenje programa imunizacije na nivou ljekarni. Iskorištena su iskustva iz 18 zemalja koje imaju uvedene i odobrene programe cijepljenja u ljekarnama.

Praktični aspekti ljekarničke skrbi za pretilne pacijente.

Sekcija za zdravlje i medicinske informacije nagradila je poster koji opisuje praktične aspekte skrbi za pretilne i bariatričke pacijente. Ovaj rad ukazuje na važne čimbenike izbjegavanja šećera u bilo kojem obliku kod pacijenata nakon želučanog bypassa.

Uloga ljekarnika u skrbi za starosjedioce u Brazilu.

Edson Oliveira Pereira iz Brazila je na kongresu skrenuo pozornost na činjenicu da ljekarnici odlaze u mala udaljena mjesta gdje žive uglavnom starosjedioci u svrhu ostvarivanja ljekarničke skrbi te time doprinose smanjenju stope smrtnosti i povećanju kvalitete života.