Povodom ovogodišnje kampanje EUROMELANOMA DAY, razgovarali smo s predstavnicama Hrvatskog farmaceutskog društva, koji već nekoliko godina podržava inicijativu hrvatskih dermatologa u okviru ovog paneuropskog projekta.

Sugovornice su nam bile doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD) i Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. managementa u zdravstvu, Predsjednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a i članica Organizacijskog odbora Euromelanoma Dana Hrvatska.

 

 

Doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm.

Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD)

 

 

„Partneri u zdravlju“ ovogodišnji je slogan Svjetskog dana ljekarnika, a Hrvatsko farmaceutsko društvo kontinuirano promiče ulogu ljekarnika u nekoliko nacionalnih javnozdravstvenih inicijativa, među koje svakako spada i Euromelanoma Day. Kampanju ”Euromelanoma Dan” organiziraju dermatolozi na europskoj razini te je njezina svrha educirati zajednicu o važnosti redovitog (samo)pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja gotovo 100 %. Iz svakodnevne prakse znamo da veliki broj pacijenata dolazi na pregled u uznapredovaloj fazi bolesti kada su šanse za potpuno izlječenje znatno umanjene. Obzirom da su ljekarnici vrlo često prvi u kontaktu s pacijentima koji traže savjete o zaštiti od sunca, svakako se mogu na vrijeme uočiti rizične pacijenti koje treba savjetovati da što prije zakažu pregled kod dermatologa! Hrvatsko farmaceutsko društvo posljednjih nekoliko godina aktivno sudjeluje u promidžbi Euromelanoma Day kampanje te se u ljekarnama diljem Hrvatske mogu od svibnja, pa i tijekom ljetnih mjeseci, uočiti istaknuti plakati kampanje i dobiti edukativne brošure, koje su izradili dermatolozi, o samopregledu kože i madeža. Iznimno nas raduje činjenica kako što je kampanja dobila na svojoj popularnosti i pacijenti diljem Hrvatske su sve osvješteniji o važnosti pravodobnog odlaska liječniku dermatologu, upravo zahvaljujući dijelom i ljekarnicima koji su pacijentima (koji do tada nisu bili kod dermatologa) prenosili poruku Euromelanoma Day inicijative: „Rak kože se može vidjeti! Odgađanje pregleda kože i dijagnoze uzrokuje neizvjesnu budućnost!“. Hrvatsko farmaceutsko društvo će i nadalje aktivno pomagati u promicanju važne poruke u prevenciji nastanka zloćudnih tumora kože, kao partneri dermatolozima, koji ulažu izniman angažman u edukaciji cijele zajednice o ovom problemu.

 

 

 

Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. managementa u zdravstvu

Predsjednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a

Članica Organizacijskog odbora Euromelanoma Day Hrvatska

 

 

Posljednjih nekoliko godina uočljivi su sve veći napori zdravstvene struke da educiraju zajednicu o svim preventivnim mjerama (fotoprotektivno ponašanje) kojima se može smanjiti rizik od sve veće pojavnosti raka kože uzrokovanog pretjeranim izlaganjem UV-zračenju. U najozbiljnijim slučajevima, najzloćudniji oblik raka kože – maligni melanom, predstavlja višestruki teret, ne samo za zdravlje i život pojedinca, nego i za zajednicu i zdravstveni sustav u financijskom smislu.

Ljekarnik se smatra „vratarom zdravstvenog sustava“ i vrlo često je u kontaktu s pacijentima koji ne odlaze liječniku iz raznih razloga, bilo da su nesvjesni vlastitog zdravstvenog problema ili se jednostavno boje odlaska na određeni pregled iz neznanja. Jedan od najboljih primjera jest dermatoskopija, pregled dermatoskopom kod liječnika specijalista dermatologije koji je potpuno bezbolan i traje kratko, kako bi se na vrijeme uočile moguće sumnjive promjene na koži koje bi mogle biti zloćudnog karaktera.

Rano otkrivanje (detekcija) raka kože ključni je čimbenik bolje prognoze, a time i izbjegavanja komplikacija i dodatnih troškova vezanih uz liječenje najzloćudnijeg malignog melanoma. U rizične skupine pacijenata ubrajamo osobe sa svijetlom kožom (rizik raste ako imaju i svijetlu ili crvenu kosu i plave oči), osobe koje imaju veliki broj madeža (pogotovo atipičnih ili displastičnih), osobe koje su više puta imale opekline od sunca (naročito u djetinjstvu), povremeno se intenzivno izlažu suncu (putovanja u egzotične, tople krajeve) ili koriste solarij, osobe kod kojih neki član obitelji ima melanom i osobe koje imaju neki drugi karcinom kože ili oslabljen imunološki sustav.

Zašto je važno da ljekarnici podržavaju ovakve javnozdravstvene inicijative? Angažman ljekarnika u promicanju važnosti samopregleda kože ima jednaku snagu kao i osvještavanje od strane liječnika obiteljske medicine- statistički je veća vjerojatnost da će pacijent prije vidjeti ove zdravstvene stručnjake nego li se samostalno angažira posjetiti liječnika specijalista dermatologije! Ponosna sam što se posljednjih nekoliko godina pregledima kože kod dermatologa samoinicijativno odaziva sve veći broj pacijenata koji su dobili edukativne materijale Euromelanoma Day kampanje upravo u ljekarnama prilikom traženja savjeta o fotozaštiti! Ljekarnik jest i mora biti zdravstveni komunikacijski kanal koji će osvijestiti rizičnog pacijenta o odlasku dermatologu!

Iznimno smo ponosni što je veliki broj pacijenata postao osviješten o važnosti nabavke fotozaštitih sredstava upravo u ljekarnama, jer je ipak riječ o kategoriji dermokozmetike prilagođene najosjetljivijim tipovima kože, provjerene i strogo kontrolirane kakvoće, proizvedene u skladu s farmaceutsko-medicinskom ekspertizom i uz napredne tehnološke uvjete, poput sterilnog ambalažiranja. Vrlo često takvi fotozaštitni pripravci imaju u sebi integrirane i napredne aktivne sastojke antioksidativnog, imunomodulatornog ili DNA-reparativnog učinka, pri čemu ljekarnik kao visokoobrazovani stručnjak educiran na području dermatofarmacije, kozmetologije i farmaceutske tehnologije svakako ima puno toga za savjetovati pacijentima o odabiru najidealnije fotozaštitne mjere. Ljekarnici vrlo dobro znaju kako je kod pacijenata koji imaju u anamnezi prekancerozne ili kancerozne lezije, niska adherencija u primjeni fotozaštitnih sredstava neposredno odgovorna za loš terapijski odgovor, lošu kontrolu bolesti, značajno smanjenu prevenciju, veći rizik od bolesti i veću vjerojatnost za regresijom, pogotovo kod melanoma. Takav savjet pacijent ne može dobiti u trgovini, nego kod zdravstvenog stručnjaka na području dermatofarmacije, stoga treba kontinuirano iskorištavati sve potencijale ljekarnika, kako bi dermatolozi imali što manje pacijenata koji su došli, nažalost, prekasno…