Ljekarnički tim u doba korone

Njegujte zajedništvo
Njegujte male timske rituale
Skrbite o drugim članovima tima
Skrbite o sebi

Biti ćete ponosni na sebe i na tim

U ovo doba pandemije zdravstveni timovi su neopisivo napregnuti. Kako ova situacija traje, tako se svi u timu kronično isrcpljuju i time ugrožavaju svoje zdravlje te funkcionalnost ljekarničkog tima u cjelini.

U ovom članku ćemo opisati nekoliko prijedloga da ljekarnički timovi održe svoju funkcionalnost na što boljoj razini.

Njegujte zajedništvo

Tim je u pravilu mudriji i izdržljiviji čak i od svojeg najmudrijeg i najizdržljivijeg člana.

Zajedno možemo više nego sami. Sve to znamo, ali u stresu i kada smo umorni, to se lako smetne s uma.

Sve što radite, pokušajte raditi kao tim.

U nekim timovima postoje vječna gunđala i negativno usmjerene osobe. Ne dajte im da vas povuku u svoju spiralu negativnosti. Udružite se kao tim i stalno osvještavajte tu osobu kako negativno utječe na ostale članove ljekarničkog tima te da postoje i druge mogućnosti za gledanje na ovu situaciju. Budite strpljivi i odlučni.

Ako ste voditelj tima, sada je prilika da dodatno pokažete takvom članu tima što treba mijenjati u svojem ponašanju. A kada smognete snage i vremena, razgovarajte i o uzrocima takvog ponašanja i mogućnosti da ta osoba trajno promijeni svoje gledište i ponašanje u timu.

Njegujte male timske rituale

Prije početka smjene ključno je da ste neko vrijeme kao tim zajedno i na samo. Makar to značilo da trebate doći nešto ranije u ljekarnu. To je dodatno odricanje od osobnog vremena, ali će vam se višestruko vratiti kroz radni dan. Pokušajte sačuvati rituale koje ste već prije imali kao tim (npr. jutarnja kava uz neformalno čavrljanje). To vam daje osjećaj kontinuiteta i snagu da budete profesionalni do kraja radnog dana. Uvedite neke nove rituale koji su u skladu s novom situacijom. Može svatko podijeliti s timom rečenicu ili dvije o tome kako je, kako je doživio jučerašnji dan ili vrijeme s obitelji… Važno je da se svatko izrazi, a još je važnije da se međusobno čujete i vježbate prisutnost u timu. Budite prisutni duhom i tijelom.

Na kraju radnog dana nemojte se samo tako razbježati, nego se još jednom svi okupite i posvetite koju minutu sebi u još jednom malom ritualu. Neka opet svatko kaže kako je bilo danas raditi s pacijentima, pokušajte pronaći pozitivnu stranu toga što dijelite s timom. Neka između svake izjave bude i malo tišine. Gledajte se međusobno. Ohrabrite se. Dođite ponovo k sebi pa tek onda krenite doma svojoj obitelji. Proslavite svaku pozitivnu situaciju i svaki uspjeh koji ste postigli kroz radni dan.

Skrbite o drugim članovima tima

Primijetite li da je nekome teško, bilo fizički, bilo psihički – pomozite. Pomalo je apsurdno, ali kada smo mi sami loše, postane nam bolje kada skrbimo o nekome. Samo pazite da ne radite to iz pozicije žrtve, nego iz istinske nakane da pomognete i podržite kolegicu ili kolegu u svom timu. Neki puta je dovoljan samo kratki razgovor i ljudsko razumijevanje.

Skrbite o sebi

Mi ljekarnici smo najčešće po svom karakteru osobe koje su sklone skrbiti o drugima. Pri tome ponekad zaboravimo skrbiti o sebi. Međutim, da biste mogli biti od koristi drugima, za početak trebate i vi sami biti dobro.

Stoga mudro koristite svaki trenutak u kojemu možete “nadoći”. Unatoč svemu, oslobodite dio svakoga dana za sebe i za (ne)aktivnost koja vam puni “bateriju”

Dok ste u ljekarni – recite članovima tima kada vam je potrebno malo podrške. Dok ste doma – pojasnite svojima da vam je potreban odmor. Osim ako nemaju 2-3 godine starosti, tada im je malo teže to pojasniti…

Sve što ima svoj početak, ima i svoj kraj. I ova situacija će proći. Dok traje, ova kriza svima pruža mogućnost da potonemo ili da pronađemo neke nove resurse u sebi i nadrastemo svoje trenutno “ja” i trenutno poimanje sebe, ljekarništva i svijeta.

Svaka teška situacija je svojevrsni blagoslov i prilika za prakticiranje ljudskih, pa i nadljudskih vrlina. Budite vrli prema pacijentima, ljekarničkom timu i prema sebi. Ovo će proći. Ali ostati će vam osjećaj postignuća, zadovoljstva pa i ponosa što ste u tom trenutku dali najbolje od sebe.

A to i jest istinsko prakticiranje ljekarništva.