Zadnjih godina pokazuje se sve veća potreba za uvođenje praćenja sigurnosti dodataka prehrani – Nutrivigilancijom, na nacionalnom nivou.

Cilj uvođenja sustava nutrivigilancije je poboljšanje sigurnosti potrošača s obzirom da se na trištu pojavljuje sve više dodataka prehrani, kojima se želi očuvati i poboljšati zdravlje. Dodaci prehrani sadrže određene biološki aktivnih tvari, te se nerijetko na dodatke prehrani navođe zdravstvene tvrdnje, kojima bi se proizvod približio potrošaču.

Shemom Nutrivigilancije će se:

  • Provoditi  praćenje sigurnosti dodatka prehrani s obzirom na aktivne sastojke
  • Prijavljivati i uspoređivati nacionalne podatke s podacima prijavljenima u međunarodni sustav uzbunjivanja (Rapid Alert System)

Glavna zadaća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kao krovne javnozdravstvene ustanove je jačanje javno-zdravstvene skrbi i zaštite stanovništva. Shemom Nutrivigilancije će se prevenirati rizik od nastanka nuspojava nakon korištenja dodataka prehrani, te će se provoditi edukacije i provoditi javno-zdravstvene mjera iz tog područja.

Ovim putem Vas pozivamo da prijavite eventualne nuspojave nakon korištenja dodataka prehrani/hrane sa zdravstvenim tvrdnjama (obogaćena hrana i “funkcionalna” hrana)/proizvoda koji su namijenjeni isključivo određenim populacijskim skupinama (djeca, trudnice, sportaši, oboljeli od dijabetesa, celijakije i dr.)/ hrane za specifične grupe.

Opširnije na poveznici:

https://www.hzjz.hr/nutrivigilancija/