28. listopada održana je konferencija za medije u velikoj predavaoni HFD-a povodom obilježavanja 14. hrvatskog dana ljekarni koji se već tradicionalno obilježava 29. listopada. Na konferenciji su učestvovali predsjednik HFD-a Darko Takač, mag. pharm. spec., predsjednica HLJK Ana Soldo, mag pharm., dr. sc. Stribor Marković i Martina Šepetavc, mag. pharm., predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo.

Uvodnu riječ je imao predsjednik HFD-a Darko Takač u kojoj je dao kratki pregled početaka ljekarništva u Hrvatskoj naglasivši da je obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni potaknuto činjenicom da je u Trogiru postojala ljekarna već davne 1271. godine, na što ukazuje prvi pisani spomen o kupoprodaji ljekarne. Time se Hrvatska svrstava među zemlje s najdužom ljekarničkom tradicijom na tlu Europe.

Predsjednica HLJK Ana Soldo dala je pregled ljekarničke skrbi u današnjim prilikama i o radu ljekarni u ovoj, pandemijom obilježenoj godini.

Doktor farmaceutskih znanosti Stribor Marković i Martina Šepetavc govorili su o ulozi ljekarnika u pravilnom, medicinski opravdanom odabiru dodataka prehrani u obrani od infekcije koronavirusom, što je i bila ovogodišnja tema obilježavanja ovog značajnog dana za Hrvatsko ljekarništvo. Cilj je bio približiti ljekarništvo javnosti uz naglašavanje da se u ljekarnama uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni, znanstveno utemeljeni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi dodataka prehrani.