U Hrvatskom farmaceutskom društvu najavljeno je tradicionalno obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni (29. listopada 2015.), s ovogodišnjom temom “Osteoporoza – o rizicima i prevenciji posavjetujte se s ljekarnikom” s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti koja je “tiha epidemija” unutar zdravstvenog sustava.
Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, ove godine u suradnji s tvrtkom Pliva Hrvatska d.o.o., a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, devetu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271. Partner u distribuciji materijala i ove je godine naša najveća i najstarija veledrogerija Medika.

 

 

  • Građani se pozivaju da se odazovu javnozdravstvenom događanju na Cvjetnom trgu na sam 9. hrvatski dan ljekarni, 29. listopada 2015.,  gdje će moći pod nadzorom liječnika od 10-14h ultrazvučno izmjeriti gustoću kostiju, uz prigodno savjetovanje s liječnicima i ljekarnicima o lijekovima i liječenju osteoporoze, te dijeljenje besplatnih edukativnih brošura koje su povodom Dana ljekarni za njih pripremili magistri farmacije.

 

  • Dopredsjednik Hrvatskog društva za osteoporozu, dr.sc. Zlatko Giljević, dr.med., spec., istaknuo je kako svaka 10. osoba koju susretnemo na ulici boluje od osteoporoze, a uz propisanu terapiju lijekovima, čak 99% pacijenata koji se liječe od osteoporoze treba nadomjestak kalcija ili vitamina D!

 

  • Sanja Doležal ukazala je na važnost prepoznavanja ranih znakova osteoporoze, posebice zbog svoje osobne priče obzirom da su njezina majka i baka bolovale od osteoporoze. “Osteoporoza je “tiha epidemija”, te Vas sve pozivam da na vrijeme potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika!“

 

 

U Hrvatskom farmaceutskom društvu najavljeno je tradicionalno obilježavanje Hrvatskog  dana  ljekarni (29. listopada 2015.), s ovogodišnjom temom  “Osteoporoza – o rizicima i prevenciji posavjetujte se s ljekarnikom”  s  ciljem  podizanja  svijesti  o  ovoj bolesti koja je “tiha epidemija”  unutar zdravstvenog sustava.

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, ove godine u suradnji s tvrtkom Pliva Hrvatska d.o.o., a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, devetu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271. Partner u distribuciji materijala i ove je godine naša najveća i najstarija veledrogerija Medika.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Ujedno želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o našoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

Osteoporoza, kao jedna od pet najčešćih kroničnih  bolesti  je veliki  medicinski  i  ekonomski  problem  u  starijoj  populaciji.  Svaka druga  žena  bijele  rase  (prema  podacima  Hrvatskog  društva  za  osteoporozu)  tijekom  života  ima vjerojatnost  osteoporotskog  prijeloma,  stoga  je  dužnost  primarne  zdravstvene  zaštite,  uključujući  i ljekarnika,  prevencija  osteoporoze  i  doprinos  ranom  otkrivanju  radi  što  boljeg  ishoda  po  zdravlje pacijenata i zdravstveni sustav.

Mag. pharm. Martina Šepetavc, predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva ukazala je na važnost partnerstva u zdravstvenom sustavu i zajedničkog, interdisciplinarnog pristupa u rješavanju zdravstvenih problema kao što je osteoporoza. Pacijentima treba podrška da budu dosljedni u pravilnoj primjeni propisanih lijekova kako bi se postigao željeni terapijski ishod, a ljekarnik je uvijek na raspolaganju u svakom kvartu ili lokalnoj zajednici za stručno savjetovanje o lijekovima i suplementaciji kalcijem i vitaminom D koji su od iznimne važnosti u liječenju osteoporoze!

Dopredsjednik Hrvatskog društva za osteoporozu, dr.sc. Zlatko Giljević, dr.med., spec., istaknuo je kako svaka 10. osoba koju susretnemo na ulici boluje od osteoporoze, a uz propisanu terapiju lijekovima, čak 99% pacijenata koji se liječe od osteoporoze treba nadomjestak kalcija ili vitamina D! Osvrnuvši se na poznatu Štamparovu “Bolje spriječiti, nego liječiti!”, pozvao je sve pacijente da se kod svoga ljekarnika i liječnika informiraju o ranoj prevenciji osteoporoze i spriječe moguće komplikacije na vrijeme!

Sanja Doležal ukazala je na važnost prepoznavanja ranih znakova osteoporoze, posebice zbog svoje osobne priče obzirom da su njezina majka i baka bolovale od osteoporoze. “Osteoporoza je “tiha epidemija”, te Vas sve pozivam da na vrijeme potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika! Zajedničkom suradnjom i osvještavanjem javnosti moguće je puno toga postići za naše zdravlje, pa tako i kod liječenja osteoporoze!”, zaključila je Sanja Doležal.

Sve ljekarne u Hrvatskoj opskrbljene su plakatima s najavom obilježavanja 9. hrvatskog dana ljekarni, kojima se pozivaju pacijenti/građani da 29. listopada 2015. posjete ljekarnu i pitaju sve što ih zanima o prevenciji osteoporoze i ispravnoj uporabi lijekova i medicinskih proizvoda, te prigodnim brošurama o osteoporozi.

 

Građani se pozivaju da se odazovu javnozdravstvenom događanju na Cvjetnom trgu na sam 9. hrvatski dan ljekarni, 29. listopada 2015.,  gdje će moći pod nadzorom liječnika od 10-14h ultrazvučno izmjeriti gustoću kostiju, uz prigodno savjetovanje s liječnicima i ljekarnicima o lijekovima i liječenju osteoporoze, te dijeljenje besplatnih edukativnih brošura koje su povodom Dana ljekarni za njih pripremili magistri farmacije.