Obilježavanje Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja u Hrvatskoj:

#CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve

 • Ovogodišnji slogan kampanje koju globalno provodi Svjetska zdravstvena organizacija je #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve.

 

 • Svi možemo biti prvaci cijepljenja! Uz ovogodišnju temu #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve, kampanja će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe – prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje! U Međunarodnoj godini medicinskih sestara i primalja ističe se njihov važan doprinos u cijepljenju!
 • Europska unija je iznimno posvećena zdravstvenom i digitalnom prosvjećivanju te povezivanju svih dionika koji mogu promicati stručne, vjerodostojne i znanstveno utemeljene činjenice o cijepljenju i cjepivima. U Tjednu cijepljenja predstavljeni su Europski informacijski portal o cijepljenju (European Vaccination Information Portal) te inicijativa Koalicija za cijepljenje (The Coalition for Vaccination) koja okuplja europska stručna i studentska udruženja s ciljem promicanja najboljih praksi i borbe protiv dezinformacija o cijepljenju.
 • Pandemija novog koronvirusa sve nas je podsjetila koliko trebamo cijeniti i biti zahvalni što protiv nekih bolesti postoje cjepiva koja nas štite od ovakvih situacija kakvu sada imamo s novim koronavirusom.

Cijepljenje je jedna od najuspješnijih priča suvremene medicine. Iz dana u dan, međunarodna zajednica odaje priznanje vrijednosti cjepiva i cijepljenju u sprječavanju i kontroli velikog broja zaraznih (infektivnih) bolesti, nekoliko vrsta raka i drugih kroničnih bolesti. Poboljšanje dostupnosti cijepljenju je ključno za postizanje Ciljeva održivog razvoja UN-a.

Već nekoliko godina zaredom, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) obilježava krajem travnja Europski i Svjetski tjedan cijepljenja, kao globalnu inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, podsjećajući da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta. Ovogodišnju kampanju podržali su i Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZ-a, Inovativna farmaceutska inicijativa, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), Međunarodna udruga studenata medicine CROMSIC, i mnogi drugi.

Ovogodišnji slogan kampanje koja se obilježava od 24.-30. travnja jest #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. prim. dr. sc. Krunoslav Capak ovom je prigodom istaknuo:

“Cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Upravo u doba trenutne epidemije, možemo uvidjeti važnost prevencije zaraznih bolesti i važnost postojanja cjepiva protiv zaraznih bolesti. Izuzetno je važno naglasiti u ovogodišnjem Tjednu cijepljenja, uz sve već napisano, da se u trenutnoj situaciji ne prekida provođenje Programa obveznog cijepljenja već se cijepljenje, a posebice primovakcinacija, nastavljaju kako bi se zaštitilo najranjivije od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.”

Uz ovogodišnju temu #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve, kampanja će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe – prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje!

HALMED  svake godine pruža podršku provođenju aktivnosti u sklopu Europskog i Svjetskog tjedna cijepljenja kojima se podiže svijest o  značaju koje cijepljenje ima u zaštiti javnog zdravlja i zdravlja svakog  pojedinca. Važnost cijepljenja osobito dolazi do izražaja u kontekstu  trenutačne pandemije bolesti COVID-19, za koju su potencijalna cjepiva tek u fazi razvoja odnosno u ranoj fazi kliničkih ispitivanja. Istovremeno, ni u ovim izvanrednim okolnostima ne smije se zanemariti potreba za zaštitom i od drugih zaraznih bolesti, kao što su hripavac i ospice, a za koje imamo dostupna odobrena cjepiva“, istaknuo je ravnatelj HALMED-a prof. dr. sc. Siniša Tomić.

Europska unija je iznimno posvećena zdravstvenom i digitalnom prosvjećivanju te povezivanju svih dionika koji mogu promicati stručne, vjerodostojne i znanstveno utemeljene činjenice o cijepljenju i cjepivima. U Tjednu cijepljenja predstavljeni su Europski informacijski portal o cijepljenju (European Vaccination Information Portal) te inicijativa Koalicija za cijepljenje.

Uz potporu Europske agencije za lijekove i Europskog centra za kontrolu bolesti, uspostavljen je Europski informacijski portal o cijepljenju u svrhu objave objektivnih, transparentnih i ažuriranih dokaza o cijepljenju i cjepivima na internetu, njihovim prednostima i sigurnosti te postupku farmakovigilancije.

Koalicija za cijepljenje okuplja brojna europska udruženja zdravstvenih djelatnika i relevantna studentska udruženja, poput liječnika, ljekarnika, medicinskih sestara i tehničara, stomatologa i drugih. Osnovana je na inicijativu Europske komisije kako bi osigurala pružanje točnih informacija javnosti, borila se protiv mitova i dezinformacija vezanih uz cijepljenje i cjepiva, te izmjenjivala najbolje prakse u pogledu cijepljenja.

Europa ima bogatu povijest istraživanja, razvoja i proizvodnje cjepiva, a svake se godine u Europi proizvede 1.7 milijardi cjepiva visoke kakvoće koja se podvrgavaju brojnim ispitivanjima kako bi se osigurala njihova sigurnost i učinkovitost“, navode iz Vaccines Europe i Inovativne farmaceutske inicijative kao udruženja istraživačkih kompanija koje proizvode cjepiva i kontinuirano rade na novim otkrićima. U interesu očuvanja javnog zdravlja EU je također kroz europske preporuke predvidjela suradnju s industrijom za proizvodnju cjepiva s ciljem osiguranog kontinuiteta opskrbe i ublažavanju rizika od nestašica cjepiva.

Ne samo da cijepljenje sprječava bolesti i smrtnost povezanu sa zaraznim bolestima poput ospica, hripavca, upale pluća, dijareje kao posljedice nekih infekcija itd., nego doprinos cijepljenja trebamo sagledati u širem kontekstu ekonomskog razvoja i izobrazbe. U trenutku globalne pandemije i nepostojanja cjepiva protiv koronavirusa, vidljivo je koliko zarazne bolesti mogu utjecati na gospodarstva, zdravstvene i obrazovne sustave diljem svijeta.

Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša pozvala je sve građane da podrže kampanju povodom Tjedna cijepljenja te postanu prvaci cijepljenja u svojim okruženjima: „Već nekoliko godina demonstriramo zajedništvo različitih profesija i institucija u promicanju važnosti cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih metoda očuvanja zdravlja. Nadležna tijela, liječnici, ljekarnici, medicinske sestre, pacijenti, studenti, mediji, istraživačke institucije i biomedicinske kompanije koje stvaraju inovacije – svi se moramo boriti protiv dezinformiranja i pridonijeti zdravstvenoj prosvjećenosti građana promicanjem stručnih i znanstveno dokazanih informacija. Cjepiva imaju važnu ulogu od najranije životne dobi, preko djece i mladih, do zaštite građana starije životne dobi, te je danas cjeloživotna skrb zahvaljujući cijepljenju dobila sasvim drugačije značenje na putu prema zdravom starenju.“

FACEBOOK STRANICA Hrvatskog farmaceutskog društva: https://www.facebook.com/farmaceutHFD/

KLJUČNE PORUKE:

 • Cijepljenje spašava živote i štiti ljude u svim dobnim skupinama

Cjepiva štite našu djecu u zajednicama i državama diljem svijeta, te sprječavaju pojavu epidemija onih bolesti za koje su otkrivena cjepiva. Odgovori zdravstvenih sustava na epidemije su skupi, nedovoljno učinkoviti i stradavaju ljudski životi. Jedini održivi odgovor jest – prevencija, osiguravanjem procjepljivanja populacije u odgovarajuće vrijeme, s odgovarajućim cjepivom kroz životni tijek.

 • Iako je većina djece danas cijepljena, još uvijek je previše onih koji su izostavljeni

Neprihvatljivo je da su se upravo oni koji su u najvećem riziku (marginalizirane skupine, djeca koja žive u siromaštvu ili su iz određenih razloga morali napustiti svoje domove) propustili cijepiti. Ukoliko djeca u takvoj situaciji budu izložena zaraznim bolestima, u riziku su da razviju najozbiljnije zdravstvene posljedice i ne budu u mogućnosti dobiti pravovremenu skrb koja bi im spasila živote.

 • 2020 je godina medicinskih sestara i primalja
  Vrijedi za sve zdravstvene djelatnike- svaki posjet zdravstvenom osoblju je prilika da se provjeri cjepni status osoba u svim dobnim skupinama: djeca, mladi, odrasli i osobe starije životne dobi
 • Svi možemo biti prvaci cijepljenja!
  Razgovarajte o prednostima cijepljenja! Cjepiva spašavaju ljudske živote, doprinose da djeca uče i rastu te sprječavaju nastanak ozbiljnih bolesti i zdravstvenih poteškoća.

 

Upoznajte se s činjenicama o cijepljenju!

 

 • Cjepiva nas štite od smrtonosnih bolesti

Cijepljenje osnažuje naš prirodni obrambeni sustav da se bori protiv takvih zaraznih bolesti protiv kojih se cijepimo. To je siguran i pametan način da se stvori prirodni zaštitni odgovor koji nas održava zdravima, sigurnima i otpornima!

 • Dva su ključna razloga da se cijepimo – da zaštitimo sebe i osobe oko sebe

Ne mogu se svi cijepiti protiv svih zaraznih bolesti za koje imamo cjepiva. Primjerice, novorođenčad je premlada da se cijepi protiv nekih bolesti, osobe starije životne dobi u riziku od ozbiljnih bolesti ili ozbiljno oboljele osobe također trebaju našu pomoć i ovise o procijepljenosti osoba u svome okruženju.

 • Svi sastojci u cjepivima doprinose da su ona sigurna i učinkovita za nas i naše obitelji

Navedene sastavnice cjepiva mogu izgledati nepoznato no one su prirodno prisutne u ljudskom tijelu, prirodnom okruženju i hrani koju jedemo.

 • Važno je da dobijete potrebno cjepivo – na vrijeme, svaki put!

Nemojte čekati da dođete u situaciju da ste izloženi ozbiljnoj zaraznoj bolesti protiv koje postoji cjepivo, npr. tijekom izbijanja epidemije. U tom trenutku možda neće biti dovoljno vremena da primite sve potrebne doze koje vas trebaju štititi od takve bolesti.