Pročitajte i podijelite brošuru izdanu u okviru Nacionalnog preventivnog programa za rak vrata maternice Ministarstva zdravstva RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo …

Rak vrata maternice u 99,7% slučajeva uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Zbog toga je važno informirati i educirati žene o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice.

> 200 tipova HPV-a

≈ 50 ih inficira područje genitalija 

 

Tipove HPV-a koji inficiraju genitalno područje možemo podijeliti na visokorizične i niskorizične.

 

HPV niskog rizika

može uzrokovati nastanak genitalnih bradavica i blaže promjene stanica vrata maternice

 

HPV visokog rizika

može uzrokovati teže premaligne i maligne promjene stanica vrata maternice

 

 

Tipovi 16 i 18 najrizičniji su tipovi HPV-a za razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice. Virus HPV-a prenosi se kožnim kontaktom u području genitalija te će većina osoba tijekom života biti zaražena ovim virusom. Većina nosilaca HPV-a ne zna da je zaražena s obzirom na to da virus obično ne izaziva simptome. Infekcija HPV-om može godinama biti u stanju mirovanja, klinički neaktivnom stadiju, a da pri tome ne uzrokuje bolest. Nakon više godina mirovanja može se aktivirati i postepeno izazvati promjene na sluznici. Važno je naglasiti kako kondom ne pruža potpunu zaštitu od infekcije HPV-om.

Kod većine osoba infekcija će proći spontano zahvaljujući djelovanju našeg imunosnog sustava. Ipak, kad je riječ o malom broju žena, infekcija će trajat niz godina (10 – 15 godina) te uzrokovati premaligne promjene vrata maternice, a ako se na vrijeme ne liječi, i rak.

 

Nastavak možete pročitati u brošuri izdanoj u okviru Nacionalnog preventivnog programa za rak vrata maternice Ministarstva zdravstva RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo …