Upoznajte naše gostujuće plenarne predavače na Savjetovanju farmaceuta 2016. (Solaris – Šibenik) …

 

 

Dr. Lars-Åke Söderlund je potpredsjednik za područje zdravstva i gospodarstva u Apoteket AB (Švedska), te je također voditelj specifičnog poslovanja tj. Head of Contract Sales & Bid management unutar javnog i bolničkog ljekarništva. Ujedno je član Izvršnog odbora Sekcije za javno ljekarništvo Međunarofne farmaceutske federacije (FIP).
Dr. Söderlund je čest govornik u Švedskoj i na međunarodnoj razini vezano uz dodatne ljekarničke postupke kao budućnost farmacije i integraciju funkcija ljekarničkih usluga unutar sustava zdravstvene skrbi. Radi kao konzultant sa zdravstvenim vlastima u Švedskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i Kini, a one se primarno odnose na razvoj svih ljekarni usluga i integraciju farmaceutskih usluga u sustavu zdravstvene zaštite.

Dr. Söderlund završio je doktorat iz farmaceutskih znanosti (University of Uppsala, Švedska), a ujedno posjeduje MBA diplomu (Henley Management College, London, Velika Britanija).

Dr. Söderlund je član Upravnog odbora Švedskog farmaceutskog društva, a predsjednikje Nacionalnog projekta “Provjeri svoje lijekove” (www.kollpalakemedel.se).

 

****************************************************************************************************

 

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić rođen je u Metkoviću 1961. godine. 1984. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, 1988. stekao je znanstveni stupanj magistra znanosti, a dvije godine kasnije postao je specijalist oftalmologije. 1997. godine stekao je znanstveni stupanj doktora znanosti, a iste godine osnovao je sa svojim mentorom, pokojnim prof. Krešimirom Čupakom, oftalmološku ustanovu Polikliniku Svjetlost koja je 2010. godine postala prva hrvatska Sveučilišna Klinika Medicinskog fakulteta u Rijeci. 2011. godine prof. Gabrić osnovao je Polikliniku Svjetlost u Splitu, Sarajevu i Banja Luci

Prof. Gabrić je objavio preko 400 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima, od čega 5 knjiga. Danas radi kao liječnik specijalist oftalmolog u Klinici Svjetlost, čiji je osnivač i ravnatelj. Uža specijalnost mu je kirurgija prednjeg očnog segmenta u kojoj broji više od 30.000 operacija, uglavnom katarakte, glaukoma, fakoemulzifikacije, strabizma, transplantacije rožnice i excimer laser kirurgije. Operirao je u 17 zemalja svijeta u preko 50 operacijskih sala. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te suradni član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Kroz svoju profesionalnu karijeru djelovao je kao inovator prateći svjetske trendove i donoseći nove tehnologije i metodologije u našu državu. Tako je 1995. godine osnovao prvu hrvatsku očnu banku LHOB, a svojim je osobnim zalaganjem uveo i cijeli niz novih operacijskih zahvata u hrvatsku medicinu: operacija mrene pomoću ultrazvuka, transplantacija amnijskih membrana, sulkus fiksacija intraokularnih leća, operacija mrene s implantacijom intraokularnih leća u djece, uvođenje refraktivne kirurgije s excimer laserom, unapređenje transplantacijske medicine.

Njegova predanost struci i znanosti prepoznata je više puta od strane odgovornih ustanova pa je tako dobitnik brojnih priznanja i nagrada, među kojima se izdvajaju nagrada Red Danice Hrvatske s pleterom, priznanje Ministarstva zdravstva RH za izuzetan doprinos i postignute rezultate u cjelokupnom radu, priznanje Udruženja oftalmologa jugoistočne Europe za predanu službu u području oftalmologije i prevenciju sljepoće, nagrada grada Metkovića, nagrada Dubrovačko-neretvanske županije, nagrada Ciceron za najboljeg govornika među poduzetnicima i nagrada za najmenadžera jugoistočne Europe koju je primio 2011. godine kao priznanje za znanstvena i menadžerska dostignuća, svjetski ugled, tehnološki i stručni razvoj te za širenje vrhunske oftalmološke prakse. Jedno od novijih priznanja koje je profesor Gabrić i njegov tim stručnjaka osvojio je oftalmološki Oskar za “Best Live Surgery Award 2015” na Internacionalnom kongresu Videocatarattarefrattiva u Milanu