Prenosimo Vam Uvodnik Farmaceutskog glasnika 1/2017., glavne urednice Farmaceutskog glasnika, doc. dr. sc. Maje Jakševac Mikša …

 

Poštovani čitatelji,

 

Proljeće je razdoblje u godini s najviše stručnih događanja, namijenjenih trajnom usavršavanju farmaceuta i teško je odlučiti kojoj edukaciji i skupu prisustvovati a što propustiti. I naše Društvo, u tim proljetnim mjesecima, uz redovna sekcijska predavanja i sastanke u organizaciji radnih skupina HFD-a, organizira nekoliko većih stručnih skupova – dva simpozija u okviru PharMED projekta, 2. hrvatski kongres kliničke farmacije, tradicionalno godišnje Savjetovanje farmaceuta, 2. PharmIT konferenciju. Nadalje, naše Društvo i sekcije sudjeluju u organizaciji Stručnog foruma o javnoj nabavi, 1. regionalnog kongresa internističke onkologije i 1. regionalnog kongresa onkološke farmacije te 3. Hrvatskog kongresa zdravstvene ekologije. O programima tih događanja možete više pročitati u rubrici Obavijesti.

U ožujku je, u prepunoj velikoj dvorani Liječničkog zbora, održan 1. simpozij u okviru PharMED projekta, a tema je bila racionalna primjena psihotropnih lijekova. Prema ocjeni svih sudionika, liječnika i ljekarnika, koncept PharMED edukacije, pokazao se odličnim. Taj je projekt osmišljen suradnjom našeg Društva i Društva mladih liječnika koje djeluje unutar Hrvatskog liječničkog zbora a cilj mu je, uz zajedničku edukaciju ljekarnika i liječnika iz određenog područja farmakoterapije, bolja suradnja tih dviju zdravstvenih profesija. I sljedeći simpoziji unutar projekta, koje namjeravamo održavati jednom mjesečno (uz ljetnu stanku) imat će jednaku formu – predavanje liječnika specijalista o suvremenim spoznajama i smjernicama u određenom farmakoterapijskom području, predavanje ljekarnika o problemima i nedoumicama pri izdavanju lijekova iz tih farmakoterapijskih skupina, pogled kliničkog farmakologa na terapijske postupke s naglaskom na moguće nuspojave i interakcije te radionicu u kojoj se komentiraju i rješavaju slučajevi iz prakse uz sudjelovanje svih predavača u interakciji sa sudionicima. Tema drugog PharMED simpozija, koji će se održati u travnju, je farmakoterapija kardiovaskularnih bolesti, a trećeg, planiranog u svibnju, primjena bioloških lijekova u reumatologiji. Pozivamo ljekarnike na sudjelovanje u ovoj edukaciji, gdje se u ugodnoj i opuštenoj atmosferi liječnici i ljekarnici bolje upoznaju i povezuju, uviđajući probleme obiju profesija, da bi ishod liječenja svakog zajedničkog pacijenta bio što bolji.

I ovogodišnje Savjetovanje farmaceuta, koje se u svibnju održava u Umagu, s temom Suradnjom ljekarnika i liječnika do uspješnije zdravstvene skrbi, organiziramo s ciljem poboljšanja suradnje liječnika i ljekarnika na svim razinama zdravstvenog sustava i što učinkovitije suradnje s farmaceutskom industrijom. Zajedničkim raspravama nastojat ćemo sagledati budućnost tih dviju profesija u hrvatskom, prilično konfuznom zdravstvenom sustavu, i pronaći neka bolja rješenja.

Skorašnji 2. hrvatski kongres kliničke farmacije, u Zagrebu, također će zasigurno pridonijeti boljem povezivanju naše profesije, napose kliničkih farmaceuta s liječnicima i otvoriti puteve za širu suradnju. Upravo je klinička farmacija, kao dio bolničkog ali i javnog ljekarništva, u velikom usponu i pokazuje smjer u kojem se ljekarnici kao zdravstveni stručnjaci trebaju razvijati. Program Kongresa s temom Izazovi i mogućnosti poboljšanja skrbi za bolesnike je vrlo zanimljiv te uključuje predavanja priznatih međunarodnih stručnjaka. Velik dio programa odvijat će se u radionicama, gdje se najbolje stječu praktična znanja. Pozivamo vas da nam se pridružite i sudjelujete u radu Kongresa i time proširite svoje znanje iz područja kliničke farmacije i pridonesete općem razvoju ljekarništva u skladu s njegovom predviđenom ulogom u suvremenom zdravstvenom sustavu.

Krajem veljače, u prisutnosti visokih uzvanika i naših istaknutih članova, svečano smo obilježili 70. obljetnicu rada našeg Društva (prikaz tog događaja objavit ćemo u sljedećem broju). U okviru te svečanosti predstavili smo, usuđujem se reći, iznimno vrijednu knjigu posvećenu toj značajnoj obljetnici, pod naslovom »Ljekarnički dom – od privatnog vlasništva do staleškog doma«, autorica Stelle Fatović-Ferenčić, Jasenke Ferber Bogdan i Maje Jakševac Mikša. Knjiga obuhvaća razvoj ljekarništva u Zagrebu od polovine 19. stoljeća, kroz prikaz povijesti zgrade u kojoj je sjedište HFD-a, nazvanoj Ljekarnički dom, a koja ima izniman značaj za čitavu farmaceutsku struku. U njezinom okrilju od 1907. godine djeluju strukovna udruženja i središte je okupljanja farmaceuta i razvoja farmacije. Posljednjih 70 godina u njoj djeluje naše Društvo, čiji je rad, kao nacionalnog udruženja farmaceuta, također opisan u knjizi. Sadržaj knjige prikazan je u ovom broju u rubrici Nove knjige, a može se naručiti putem narudžbenice umetnute u ovaj broj ili kupiti u uredu HFD-a.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava svake godine 7. travnja je »Razgovarajmo o depresiji«, s ciljem boljeg informiranja javnosti o depresiji, njenim uzrocima i mogućim posljedicama, te mogućnostima prevencije i liječenja. Depresija je sve raširenija globalna bolest, koja značajno narušava mentalno zdravlje pojedinaca i nanosi nemjerljivu štetu čitavoj zajednici. Procijenjuje se da od nje boluje više od 300 milijuna ljudi u svijetu. U skupini je mentalnih bolesti koje su još uvijek stigmatizirane i stoga se ovogodišnjom temom Svjetskog dana zdravlja potiče ljude da otvoreno razgovaraju o toj bolesti i na vrijeme zatraže pomoć.

 

Našim vjernim čitateljima, članovima, suradnicima i poslovnim partnerima želimo sretan i veseo Uskrs!

 

Doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm.

Glavna urednica Farmaceutskog glasnika

Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva