VAŽNO – SKRAĆENO RADNO VRIJEME LJEKARNI

Poštovane kolegice i kolege,

sukladno odluci Nacionalnog kriznog stožera Republike Hrvatske i Kriznog stožera Ministarstva

za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa ljekarne od ponedjeljka 23.03.2020. do daljnjeg rade isključivo u skraćenom radnom vremenu od 08 do 17 sati.

Ova odluka se odnosi na sve ljekarne na cijelom teritoriju Republike Hrvatske izuzev dežurnih ljekarni.

Radno vrijeme ljekarni za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa nije dozvoljeno prije 08 sati i poslije 17 sati sukladno čemu se mijenja na slijedeći način:

 • za ljekarne koje rade od 07 do 20 sati, skraćeno radno vrijeme je od 08 do 17 sati,
 • za ljekarne koje rade u jednoj smjeni od 08 do 16 sati, skraćeno radno vrijeme je od 08 do 14 sati,
 • za ljekarne koje rade u jednoj smjeni i prate smjenu liječnika obiteljske medicine, skraćeno radno vrijeme u trajanju od 6 radnih sati prilagođava se smjeni liječnika, no nikako izvan dozvoljenog raspona od 08 do 17 sati,
 • za ljekarne koje rade u vremenu drugačije organiziranom od gore navedenog, skraćeno radno vrijeme je isključivo u dozvoljenom rasponu od  08 do 17 sati,
 • za ljekarne koje rade subotom, skraćeno radno vrijeme subotom je od 09 do 12 sati,
 • ljekarne koje prema ranijim rješenjima koje im je dostavilo Ministarstvo zdravstva ne rade subotom, nisu obavezne raditi subotom,
 • ljekarne koje čekaju dopuštenje HZZO-a i Ministarstva zdravstva o oslobođenju organizacije rada subotom, također nisu obavezne raditi subotom.

Radno vrijeme i način rada dežurnih ljekarni:

 • dežurne ljekarne u vremenu od 08 sati ujutro do 17 sati rade kao sve druge ljekarne,
 • u vremenu od 17 sati do 08 sati ujutro radi isključivo dežurstvo.

Rad u timovima:

Prema naputku Kriznog stožera važno je organizirati rad u timovima. Ovaj naputak vrijedi za sve zdravstvene radnike uključujući i djelatnike ljekarni. Iako zbog specifičnosti organizacije rada ljekarni nije moguće u potpunosti pratiti i primjenjivati preporuke epidemiologa, izuzetno je važno rad u ljekarnama organizirati tako da se definiraju fiksni timovi koji međusobno neće dolaziti u kontakt. Rad u fiksnim timovima podrazumijeva izbjegavanje promjena i zamjena članova timova osim u slučaju samoizolacije pojedinog člana ili bolovanja.

Hrvatska ljekarnička komora je pripremila prijedloge koje možete uvažiti i primijeniti, ovisno o tome koji vam prijedlog u ovoj situaciji najviše odgovara.

Nakon organizacije dva ljekarnička tima (tim A i tim B), prijedlog rada u timovima je slijedeći:

 • Rad tima A traje 14 kalendarskih dana, a zatim u ljekarnu dolazi raditi tim B koji također radi 14 kalendarskih dana.
 • Rad tima A traje 7 kalendarskih dana, a zatim u ljekarnu dolazi raditi tim B koji također radi 7 kalendarskih dana.
 • Ako mislite da ne možete izdržati ritam rada u trajanju  od 7 ili 14 kalendarskih dana, rad možete organizirati  na način da se timovi izmjenjuju svaki dan, svaka dva ili svaka tri dana.

Ukoliko ste, ovisno o broju ljekarnika i opsegu posla, u mogućnosti organizirati veći broj timova za pružanje ljekarničke zdravstvene zaštite, budite slobodni tako postupiti. Pri tome uzmite u obzir da bude zadovoljen osnovni cilj nove organizacije rada ljekarni: maksimalno osigurati pružanje ljekarničke zdravstvene zaštite stanovništvu na način da se zaštiti ljekarnike od zaraze i spriječi zatvaranja ljekarni.

Izuzetno je  važno da svaki tim nakon završetka posla provjetri ljekarnu, dezinficira radni prostor i tako omogući siguran rad timu koji dolazi raditi sljedeći dan ili tjedan.

Stanje pripravnosti:

Molim vas da imate na umu da onaj tim koji nije u ljekarni bude u stanju pripravnosti. Stanje pripravnosti tima podrazumijeva da kad jedan tim nije prisutan u ljekarni, mora biti u slučaju potrebe dostupan. Ukoliko nekome od kolega iz prvog tima bude dodijeljena mjera samoizolacije ili iz nekog drugo razloga ne bude sposoban dolaziti na posao, na poziv poslodavca ljekarnici iz drugog tima popunjavaju prvi. Ovim putem želimo naglasiti da pripravnost nije godišnji odmor, već oblik rada kojim se omogućava potreban odmor i sprečava potencijalni prijenos zaraze na sve zaposlenike jedne ljekarne. Ovom mjerom se nastoji osigurati dostupnost ljekarnika na cijelom području RH kako bi pružanje zdravstvene zaštite bilo dostupno svima za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa.

Molimo vas da obavijest o novom radnom vremenu ljekarne stavite na vidljiva mjesta u ljekarni kako bi pacijenti mogli biti upućeni u novo radno vrijeme.

Komora će o svim promjenama radnog vremena ljekarni obavijestiti stanovništvo putem medija i društvenih mreža.

Važno je da ljekarnici ostanu zdravi do kraja epidemije COVID-19 virusa i da ostanu na usluzi građanima Hrvatske.

Drage kolegice i kolege tu smo na raspolaganju za sve vas koji držite prvu liniju!

Čuvajte se !

Ana Soldo ispred Kriznog stožere Hrvatske ljekarničke komore