VAŽNO – Provjera kršenja samoizolacije_dodatni plakati

Poštovane kolegice i kolege,

želimo vas obavijestiti o novoj mjeri sigurnosti koju je Hrvatska ljekarnička komora u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) pokrenula s ciljem povećanja sigurnosti za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa:

·       HZZO je omogućio ugradnju baze podataka o osobama u samoizolaciji u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) i taj će podatak uskoro biti dostupan ljekarnicima i liječnicima obiteljske medicine,

·       provjeru da li je osobi određena mjera samoizolacije možete napraviti tako da ukucate MBO pacijenta u obrazac za dohvat recepta te će se u istom pokazati podatak da je pacijentu određena samoizolacija.

Kako je broj osoba kojima je određena samoizolacija svakim danom sve veći, s terena pristižu i saznanja da neki ljudi krše mjere samoizolacije te se slobodno kreću pa tako dolaze i u ljekarne. U slučaju da se susretnete s navedenom situacijom, odnosno osobom kojoj je određena mjera samoizolacije, a došla je u ljekarnu, molimo vas da prvenstveno poduzmete sve mjere osobne zaštite.

Nadalje, odluka hoćete li osobu upozoriti o kršenju samoizolacije i prijaviti nadležnim institucijama je na vama. Obzirom da je prijava u potpunosti anonimna, ovim putem apeliramo da s ciljem odgovornog sudjelovanja u stabilizaciji nastale krize s epidemijom COVID-19 damo svoj doprinos kao bitni i neizostavni članovi zdravstvenog sustava. Izolacija potencijalnih prijenosnika infekcije COVID-19 virusa je neophodna kako bi zaštitili svoje, a potom i zdravlje pacijenata. U tom slučaju molimo vas da:

·       provjerite s osobom preuzima li lijekove za sebe ili nekog drugog,

·       prijavite kršenje samoizolacije telefonskim pozivom na broj 112 ili podnošenjem prijave Državnom inspektoratu putem obrasca na mrežnoj stranici kojem možete pristupiti ovdje,

·       poduzmite obavezne mjere dezinfekcije prostora.

U slučaju kršenja samoizolacije, na temelju Zakona o državnom inspektoratu (članak 127.) sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdat će Prekršajni nalog na iznos od 8.000,00 kuna svakoj osobi koja se ne pridržava Rješenja o samoizolaciji. Svako sljedeće kršenje samoizolacije kažnjava se s 30.000, 60.000 pa 120.000 kuna.

Šaljemo vam upute kako dostupnost podataka o osobama u samoizolaciji izgleda u nekim programskim rješenjima:

·       za programska rješenja Samson informatike upute možete preuzeti ovdje.

·       za programska rješenja Jadran informatike upute možete preuzeti ovdje.

Za sva ostala programska rješenja kontaktirajte svog proizvođača G8 aplikacije za ljekarne.

Iako je ovaj postupak joj jedan dodatni korak u obradi pacijenata u ljekarnama, nadamo se da shvaćate koliko je važno da sve ljude koji su u samoizolaciji, a ne poštuju tu mjeru, prijavimo nadležnim institucijama. U ovim trenucima suzbijanje epidemije ovisi samo o disciplini ljudi.

Dodatno, Vlada RH je u utorak, 17. ožujka 2020. otvorila posebnu internetsku stranicu naziva koronavirus.hr gdje se nalaze sve informacije u vezi epidemije COVID-19 virusa. Na navedenoj stranici nalaze se i upute o samoizolaciji.

Internetskoj stranici koronavirus.hr možete pristupiti ovdje.

Uputama o samoizolaciji možete pristupiti ovdje.

Također, nastavno na obavijest od dana 15.03.2020., ovim putem vam dostavljamo dodatne plakate koji bi vam mogli olakšati rad u ljekarnama za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusne bolesti. Navedene plakate su nam ustupile kolege te ih slobodno koristite kako bi komunikacija s pacijentima bila efikasnija te kako bi se povećale mjere sigurnosti za vrijeme trajanja epidemije.

Navedena 3 plakata u okomitom i vodoravnom prikazu  možete preuzeti ovdje:

plakat 1, plakat 2, plakat 3, plakat 4, plakat 5 i plakat 6.

Hvala Vam!

Ana Soldo

Hrvatska ljekarnička komora