Sudionici 79. FIP-ovog kongresa nastavili su sa radom te Vam prenosimo najvažnije izvještaje.

Program tranformacije radne snage (“Workforce transformation program”) – Udruženje indonezijskih farmaceuta (Indonesian Pharmacist Association – IAI) usko je surađivalo sa FIP-om na rješavanju problema transformacije radne snage što je rezultiralo potpisivanjem memoranduma u Abu Dabiju. FIP-ov program je dizajniran da unaprijedi strategiju i infrastrukturu ovisno o  prilikama u pojedinim zemljama širom svijeta. FIP-ov programm je u potpunosti podržalo Ministarstvo zdravlja Indonezije i nakon dvije godine intenzivne suradnje donijelo značajne rezultate za 80 000 indonezijskih ljekarnika. Predsjednik FIP-a, gospodin Dominique Jordan je istakao da bi svaka zemlja trebala imati nacionalnu strategiju i plan akcije za razvoj ljekarničke radne snage.

Sve više ljekarnika osposobljeno za imunizaciju. Više od 20 ljekarnika je osposobljeno kroz imunizacijski program na kongresu. Imunizacijski program je organizirao FIP u suradnji sa Udruženjem ljekarnika Amerike (American Pharmacists Association). Program je imao za cilj osposobiti ljekarnike da promoviraju imunizacijski program u svojim ljekarnama kroz informiranje i imunizaciju pacijenata. Ljekarnica Maren Lima iz Norveške, jedna od sudionica prezentacije postera, je izjavila da je cilj ljekarnika u Norveškoj učiniti proces imunizacije jednostavnijim kako bi što veći broj pacijenata bio imuniziran. Jedno od najzanimljivijih tema na današnjem programu kongresa je “Demistifikacija imunizacije u eri lažnih vijesti”.

Potrebne nove ljekarničke usluge za njegovatelje, posebice žene. Zdravstveni sustav se uvelike oslanja na žene kao neformalne njegovateljice, ali ne pruža odgovarajuću podršku. FIP-ove nacionalne organizacije usvojile su stav kojim se potiču vladajuća tijela zemalja da podrže ljekarnike u procesu osposobljavanja i edukacije njegovatelja kroz odgovarajuće financijske modele koji bi prepoznali društvenu vrijednost i potencijalne uštede koje bi se postigle kroz potporu ljekarnika i drugih zdravstvenih radnika.

Uloga ljekarnika u borbi protiv nezaraznih bolesti. Nezarazne bolesti pretstavljaju jedan od majvećih zdravstvenih rizika za čovječanstvo. U novije vrijeme FIP je osnovao grupu za sakupljanje i analizu dokaznih materijala o ulozi i utjecaju ljekarnika na sprječavanje i liječenje kroničnih bolesti. Prema podacima WHO godišnje umire više od 36 milijuna ljudi od posljedica kroničnih nezaraznih bolesti. Sprječavanje i kontrola nezaraznih bolesti zahtijeva intervencije koje su isplative i za pacijente i za zdravstveni sustav. Prva publikacija grupe koja se bavi ovim problemom upućuje na sve značajniju ulogu ljekarnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i značaj pristupačnosti kliničkih informacija o pacijentu koje bi bile raspoložive cijelom zdravstvenom timu.

Detalje sa 79. FIP-ovog kongresa možete vidjeti na mrežnoj stranici:

https://www.fip.org/press-releases