Farmaceutska grupacija Europske unije, PGEU (The Pharmaceutical Group of the European Union) slavi 60. godišnjicu postojanja. Obljetnica je obilježena posebnim događanjem u Europskom parlamentu.

Ovom prilikom dato je priznanje grupaciji za značajan doprinos ljekarnika za unapređenje zdravlja ljudi tijekom prošlih desetljeća, te se diskutiralo o tome kako se ljekarnička skrb za pacijente može unaprijediti u budućnosti. Članovi Europskog parlamenta, visoki dužnosnici iz Europske komisije i OECD-a, pretstavnici pacijenata, razne profesionalne zdravstvene organizacije i članovi PGEU-a su raspravljali o ulozi javnih ljekarnika u osiguravanju dostupnosti lijekova i doprinosu održivosti zdravstvenog sustava.

PGEU pretsjednik Michal Byliniak je rekao: “Zadnjih 60 godina smo vidjeli mnoge promjene u mjerama zdravstva i ljekarničke prakse koje su se razvile i unaprijedile zahvaljujući Europskim zdravstvenim sustavima. Javni ljekarnici su i dalje spremni razvijati ulogu u pružanju visokokvalitetne skrbi za pacijente i prevencijskih usluga, te promociju sigurne i učinkovite upotrebe lijekova i medicinskih proizvoda.”

“Mi se i dalje zalažemo za usku suradnju sa svim  zdravstvenim radnicima kao dijela integralnog sustava zdravstvenog tima u svrhu unapređenja digitalizacije zdravstva, te natavljamo služiti kao pouzdani izvor zdravstvenih informacija za pacijente.”

“Farmaceutska grupacija Europske unije je službeno formirana 1959. u Franfurtu. Počevši sa samo šest članica – Francuska, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Nizozemska I Italija – PGEU sada zastupa 400 000 javih ljekarnika iz 32 Europske zemlje. Misija grupacije je uvijek bila, i uvijek će biti, zastupanje javnih ljekarnika u središtu EU pri donošenju važnih odluka u svrhu promoviranja javnog ljekarništva unutar Europskih zemalja.”

“Današnje obilježavanje godišnjice osnutka PGEU-a je također prilika da pozovemo nove članice Europskog parlamenta, Europske komisije i države članice da održe zdravstvo kao visoki proritet na dnevnom redu Europske Unije.”