Poštovane kolegice i kolege,

nastavno na Vaše upite, ovim putem  dostavljamo sljedeće obavijesti i odgovore:

Vođenje evidencije o radnom vremenu radnika i isplate plaće radnicima  u slučaju privremenog prekida obavljanja poslova

U ovoj izvanrednoj situaciji izazvanoj epidemijom virusa COVID-19, uslijed koje ljekarne rade u skraćenom radnom vremenu, skrećemo pažnju na prava iz radnog odnosa za magistre farmacije te obveze za poslodavce.

Vođenje evidencije o radnom vremenu:

Poslodavac će u skladu s Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima evidentirati vrijeme i sate zastoja do ponovnog povratka na posao, odnosno evidentirati će vrijeme prekida rada do kojega je došlo uslijed okolnosti za koje radnik nije odgovoran (epidemija COVID-19).

Isplata plaće radnicima:

Poslodavac ima obvezu isplate plaće radnicima u punom iznosu za vrijeme prekida rada do kojega je došlo uslijed okolnosti za koje radnik nije odgovoran.

Pravna služba Komore, u suradnji s vanjskim stručnjacima za primjenu prava iz Zakona o radu, biti će na raspolaganju svim kolegama u slučaju bilo kakvih upita i nejasnoća u svezi prava radnika.

Izdavanje lijekova na liječničku iskaznicu

Vezano na prethodnu obavijest o pravilnom izdavanju svih lijekova, s posebnim naglaskom na lijekove azitromicin i klorokin, naglašavamo da sve odredbe naputka o propisivanju te ograničenju izdavanja lijekova na privatne recepte i recepte HZZO-a, vrijede i za izdavanje lijekova klorokin i azitromicin na liječničku iskaznicu.

Dakle, temeljem  liječničke iskaznice liječnik može podići predmetne lijekove pod uvjetima navedenim u prethodnoj obavijesti, odnosno:

  • klorokin – izdaje se samo jedna kutija lijeka na šifru koja se odnosi na liječenje autoimune bolesti koja se upisuje u knjigu privatnih recepata,
  • azitromicin – maksimalna količina koja se može izdati je dvije kutije.

Obzirom da je Krizni stožer Ministarstva zdravstva najavio ozbiljne sankcije za prekršitelje ove mjere, molimo liječnike za razumijevanje potrebe pridržavanja navedenih ograničenja prilikom izdavanja predmetnih lijekova na liječničku iskaznicu.

Navedena ograničenja se primjenjuju isključivo s ciljem osiguranja kontinuiteta isporuke lijekova, a prvenstveno kako bi se u ovim izvanrednim uvjetima osigurala terapija pacijentima kojima su ovi lijekovi neophodni za  liječenje reumatoidnog artritisa, lupusa i nekih drugih autoimunih bolesti.

Također, za sve ostale lijekove na recept koji se mogu izdati temeljem liječničke iskaznice vrijedi preporuka za mjere osiguranja kontinuiteta isporuke lijekova, odnosno  temeljem  liječničke iskaznice liječnik može podići maksimalno  količinu lijeka za mjesečnu terapiju.

Ranije dostavljene obavijesti:

  • Obavijest o pravilnom izdavanju svih lijekova, s posebnim naglaskom na lijekove azitromicin i klorokin možete preuzeti ovdje.
  • Obavijest o preporukama  za mjere osiguranja kontinuiteta isporuke lijekova možete preuzeti ovdje.

Pravno tumačenje izdavanja lijekova na liječničku iskaznicu možete preuzeti ovdje.

Fiskalizacija računa

Obzirom da je Hrvatska ljekarnička komora uputila dopis Ministarstvu financija – Poreznoj upravi u kojem je zatražila odgodu nadzora predviđenog u razdoblju od 12. do 18. ožujka 2020. godine do daljnjega, želimo skrenuti pozornost da se nakon normaliziranja situacije očekuje provođenje pojačanog nadzora fiskalizacije poreznih obveznika koji obavljaju ljekarničku djelatnost.

Stoga Vas molimo da unatoč izvanrednim i znatno otežanim uvjetima rada postupate s povećanom pažnjom glede fiskalizacije računa. Ovo se odnosi i na fiskalizaciju računa izvan radnog vremena, uzimajući u obzir da je prema Poreznoj upravi radno vrijeme ljekarne ono radno vrijeme koje je redovno prijavljeno, a ne trenutno skraćeno radno vrijeme (npr. račune je dozvoljeno fiskalizirati od 07  do 20 sati, a ne samo od 08 do 17 sati, ali nije dozvoljeno poslije 20 sati i prije 07 sati). Tako da, ukoliko zbog opterećenosti ne stignete prije, slobodno možete ukucavati narkotike, doznake i sl. poslije 17 sati, ali ne poslije 20 sati, odnosno izvan redovnog radnog vremena.

Specifikacije platnenih maski

Komora nema ingerenciju u definiranju specifikacija materijala za izradu maski od platna te stoga nastavno na brojne upite kolega, ali i pacijenata, nažalost nemamo točne i potpune informacije o navedenim specifikacijama.

Inače se maske od platna u normalnim okolnostima proizvode od kirurškog platna.

Specifikacije za tkaninu koje su nama dostupne su sljedeće:

  • kirurško platno,
  • iz robusnog pamuka,
  • perivo i autoklavibilno.

Kao što i sami znate, u ovakvim uvjetima se putem raznih distribucijskih kanala nude maske bez odgovarajućeg certifikata po nerazumno visokim nabavnim cijenama.

Uputili smo Državnom inspektoratu molbu za dostavom podataka o potrebnim pratećim certifikatima i točnim specifikacijama koje moraju ispunjavati zaštitne platnene maske.

Odgovor Državnog inspektorata ćemo Vam dostaviti odmah po primitku.

Cijene zaštitnih sredstava

Komora je čvrsto demantirala, a dostaviti će javnosti i oštrije  demantije u svezi neprimjerenih i neistinitih objava o epidemijskom profiterstvu ljekarni na zaradi od prodaje zaštitnih sredstava.

Ljekarnička marža je fiksna i nepromijenjena već desetljećima, a u ovim uvjetima su ljekarne zbog povećanih nabavnih cijena nerijetko spuštale maržu na 10% pa čak u pojedinim slučajevima i na minimalnu zakonski dopuštenu maržu od 2%, sve kako bi građanima u vrijeme epidemije osigurale što povoljniju krajnju cijenu zaštitnih sredstava.

Ako ljekarna nabavlja artikle od registriranih dobavljača koji ispostave račun s nabavnom cijenom i propisanim PDV-om, ako se u kalkulaciji maloprodajne cijene  primijeni propisani PDV i marža koja se primjenjuje i na druge artikle iz asortimana ljekarne, nemate se čega bojati. Državni inspektorat i bilo koje druge inspekcije koje su obilazile ljekarne nisu našle nikakve nepravilnosti, niti će ih naći.

Slobodno nastavite raditi svoj posao, hrabro i ponosno !

Ana Soldo

Hrvatska ljekarnička komora