Zagrebački holding ove godine bilježi deset godina postojanja. Tim povodom je u sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 29. siječnja, od 18 do 1 sat na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7a, građanima i ostaloj javnosti prvi puta na jednome mjestu predstavljena povijest svih djelatnosti Zagrebačkog holdinga te neka od dosadašnjih postignuća. Program koji su za posjetitelje pripremili zaposlenici Zagrebačkog holdinga, bio je spoj starog i novog Zagreba, koji je prikazan kroz edukativni, ali i zabavni sadržaj.
Tom prigodom izložena je i postava Gradske ljekarne Zagreb koja je oduševila sve prisutne!

 

 

Zagrebački holding ove godine bilježi deset godina postojanja. Tim povodom je u sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 29. siječnja, od 18 do 1 sat na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7a, građanima i ostaloj javnosti prvi puta na jednome mjestu predstavljena povijest svih djelatnosti Zagrebačkog holdinga te neka od dosadašnjih postignuća. Program koji su za posjetitelje pripremili zaposlenici Zagrebačkog holdinga, bio je spoj starog i novog Zagreba, koji je prikazan kroz edukativni, ali i zabavni sadržaj.

Tom prigodom izložena je i postava Gradske ljekarne Zagreb koja je oduševila sve prisutne!

Ljekarnička baština Zagreba predstavlja neodvojivi dio povijesti i razvoja grada, a ljekarnička ustanova Gradska ljekarna Zagreb, koja danas broji 37 ljekarni u gradu, prigradskim mjestima, u Hrvatskom Zagorju i drugdje, u čijem se sastavu nalazi i gornjogradska ljekarna u Kamenitoj ulici 9, nositeljica je slavne tradicije  zagrebačkog ljekarništva već od polovice XIV. stoljeća.

Među najstarijim eksponatima na Zagrebačkom velesajmu bio je originalni, restaurirani inventar ljekarne na Zrinjevcu te razni predmeti iz ljekarne K crnom orlu, gornjogradske ljekarne u Kamenitoj ulici 9, koja tijekom proteklih 650 godina nikada nije prestala s radom.

Gradska ljekarna Zagreb postavila je i mali „galenski“ laboratorij s radionicama o izradi čajnih mješavina, krema za ruke po tradicionalnoj recepturi i eteričnim uljima. Moglo se i mikroskopirati te dobiti vrijedne savjete o optimalnoj upotrebi galenskih pripravaka.

Predstavljen je i herbarij Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, rukom oslikane stare knjige Zavoda za farmakognoziju, te je organizirano oslikavanje lica s motivima ljekovitog bilja, što je osobito razveselilo najmlađe posjetitelje.

Mirjana Žugec Pavicic i Ana Blažinovic Kljajo u pratnji Nine Köbler na gitari izvodile su ulomke iz djela FlosMedicinae / Cvit likarije, prve tiskane medicinske knjige na hrvatskom jeziku (1768).

U suradnji s Muzejem grada Zagreba, prikazane su video projekcije, isječci o povijesnim ljekarnama, prezentacije i kratki animirani filmovi o povijesti ljekarništva, izradi eteričnih ulja i pripravaka. Pripremljeni su i suveniri vezani za ljekarne. Posjetitelji su mogli dobiti stručne savjete od magistara farmacije koji su ih dočekali u srednjevjekovnim kostimima,  4.000 bonova za popust  podijeljeno je do 21,00 sat.

Povodom izložbe tiskana je prigodna brošura Zagrebačke ljekarne – baština u funkciji identiteta grada , u kojoj je posjetiteljima predstavljen Projekt zaštite pokretnih kulturnih dobara u ljekarnama Gradske ljekarne Zagreb. Autorice sedam stručnih tekstova su prof. dr. sc. Stella Fatovic i Jasenka Ferber Bogdan, dipl. pov. umjetnosti iz HAZU.

 

PRIPREMILA:

Nada Jambrek, mag.pharm., Ravnateljica Gradske ljekarne Zagreb