Hormoni su molekule koje, unatoč tomu što su u ljudskom organizmu prisutne u vrlo malim količinama, imaju  veliki značaj i nezamjenjivu ulogu u reguliranju brojnih fizioloških procesa poput metabolizma, rasta i razvoja te normalnog funkcioniranja reproduktivnog, imunološkog i neurološkog sustava.

Egzogene kemijske tvari, prirodnog ili sintetskog podrijetla, koje oponašaju ili ometaju rad hormona nazivaju se endokrini disruptori ili u duhu našeg jezika hormonski ometači. Izloženi smo im svakodnevno putem hrane, vode, zraka i kože.

Njihova je prisutnost potvrđena u plastičnoj ambalaži, sredstvima za čišćenje, hrani, igračkama, kozmetici i pesticidima. Dioksini, ftalati, fenoli, fitoestrogeni samo su neki od njih i već dobro poznati javnosti. Prekomjerno izlaganje, čak i vrlo malim količinama endokrinih disruptora, dugoročno može ostaviti negativne posljedice na ljudsko zdravlje. Postoje dokazi da se učinci na zdravlje mogu osjetiti dugo nakon prestanka izlaganja.

Na svjetskoj razini raste zabrinutost o negativnom utjecaju endokrinih disruptora na zdravlje ljudi. Europska unija kontinuirano radi na zakonskim obvezama čiji je cilj smanjene, a u konačnici i zabrana prisutnosti endokrinih disruptora u vodi, industrijskim kemikalijama, sredstvima za zaštitu bilja i biocidima. ECHA (Europska agencija za kemikalije) izrađuje i ažurira popis potencijalnih endokrinih disruptora, a stručna skupina, temeljem literaturnih podataka, in-vivo i in-vitro istraživanja te epidemioloških studija, procjenjuje njihovu sigurnost i nastoji utvrditi najvišu dopuštenu koncentraciju.

Na listi potencijalnih endokrinih disruptora sada se nalaze i neke tvari koje se tradicionalno rabe u izradi magistralnih i galenskih pripravaka u ljekarnama. To su keratolitik rezorcinol, rubefacijens i analgetik metil salicilat, konzervansi metilparaben i propilparaben, te antiseptik triklozan.

Znanstvene studije još nisu jednoznačno utvrdile njihove negativne učinke na zdravlje ljudi, niti koncentracije koje se smatraju opasnima. No, sama činjenica da se nalaze na listi zajedno s još 87 potencijalna endokrina disruptora dovoljan je razlog da se razmotri sigurnost pripravaka u kojima se nalaze, te opravdanost  uporabe i eventualna zamjena sa sastojcima sigurnima za ljudsko zdravlje.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Sekcija za kozmetologiju i dermatofarmaciju