Izložba o povijesti ljekarništva u Istri u 20. stoljeću

Od 24. listopada 2019. u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Kandlerova 39, otvorena je izložba „Povijest ljekarništva u Istri u 20. Stoljeću“ u organizaciji Gradske knjižnice i Zdravstvene ustanove Istarske ljekarne.

Cilj izložbe je prikazati mali dio bogate povijesti razvoja ljekarništva na ovim područjima koje se smatra jednim od najstarijih u Europi. Uz nekoliko kratkih crtica iz povijesnog razvoja, na izložbi je prikazan razvoj ljekarništva u 20. Stoljeću, tijekom kojeg se, iako pod utjecajem turbulentnih povijesnih zbivanja, razvila danas dostupna mreža javnih i privatnih ljekarni na cijelom poluotoku. Osim kratkog povijesnog pregleda, posjetitelji mogu  vidjeti i nekoliko zanimljivih crtica iz oglašavanja u tiskovinama iz tog vremena te se pobliže upoznati s opremom korištenom za izradu i čuvanje različitih lijekova i pripravaka. Izložene su i recepture iz tog vremena, koje se više ne koriste zbog štetnosti određenih tvari, s izdvojenim zanimljivostima o svrsi njihove primjene.

Sve podatke, fotografije i eksponate ustupili su Zdravstvena ustanova Istarske ljekarne, Ljekarne Irena Grahovac, arhiva Sveučilišne knjižnice u Puli i Povijesnog muzeja u Puli.

Izložba će biti otvorena do 6. studenoga 2019. te je zainteresirani mogu pogledati tijekom radnog vremena Gradske knjižnice (od ponedjeljka do petka, 7:30 -19:30 sati, te subotom 7:30 – 13:00 sati).

Za više informacija:

E-pošta: ivna.rudan@gmail.com

Kontakt telefon za PR: 091/500 36 31 (Ivna Rudan)

Web: www.istarske-ljekarne.hr