JGL započinje provoditi treću fazu kliničkog ispitivanja čiji je krajnji cilj razvijanje inovativnog nazalnog spreja za prehladu te lansiranje istog na europsko tržište. Ispitivanje naziva „RhinnovateHA ima za cilj dokazati da inovativna kombinacija dviju aktivnih tvari u spreju za nos – hijaluronske kiseline i ksilometazolina – ima bolju učinkovitost, sigurnost i podnošljivost u odnosu na sprejeve s jednom aktivnom tvari ili placebom. Također, po prvi puta u formulacijama za primjenu kroz nos, hijaluronska kiselina točno određene doze i veličine molekule dokazuje se kao aktivna farmaceutska supstanca.

Tim je povodom u Opatiji održan sastanak svih glavnih istraživača – specijalista otorinolaringologije i ključnog medicinskog osoblja iz 30 kliničkih centara koji će sudjelovati u studiji, a provodit će se na gotovo 500 pacijenata u Njemačkoj, Hrvatskoj, Poljskoj i Bugarskoj. Studija ovakvog obima i važnosti po prvi se puta vodi i financira iz Hrvatske, što predstavlja povijesni uspjeh JGL-a i značajan iskorak u znanstveno-inovacijskom ekosustavu ove kompanije, ali i hrvatske farmaceutske industrije općenito.

Multicentrično, randomizirano, dvostruko slijepo, paralelno kliničko ispitivanje kod pacijenata adolescentne i odrasle dobi oboljelih od akutnog virusnog rinosinusitisa provodi se u suradnji s njemačkom kliničkom istraživačkom organizacijom ClinCompetence Cologne i pod vodstvom prof.dr.sc. Ralpha Mösgesa, globalno priznatog stručnjaka alergologije, pulmologije i kliničke imunologije, a ujedno i člana Znanstvenog vijeća JGL-a.

Dr. sc. Zdravka Knežević, direktorica Znanstvenih operacija JGL-a, ističe da je ispitivanje već odobreno u Njemačkoj od strane nacionalne agencije za lijekove (BfArM) i Središnjeg etičkog povjerenstva, dok su ostale zemlje (Hrvatska, Poljska, Bugarska) u postupku odobrenja. Studija je vidljiva i sljediva u europskoj bazi kliničkih studija pod jedinstvenim brojem EudraCT: 2022-002499-35.